Воћарима милиони остали на рампи

Д. Стоканић, М. Вујић
Воћарима милиони остали на рампи

Бањалука - Воћари у РС губе стрпљење због забране извоза воћа у Русију, која још није укинута и због које им је проузрокована милионска штета, а уколико овај проблем не буде хитно ријешен, организоваће протесте и посегнути за тужбама.

Губици су из дана у дан све већи и за воћаре и за државу, а очајни произвођачи кажу да ће неко морати да санира штету. Због рампе, која је спуштена још од августа, воћари су били принуђени да ране сорте воћа продају у прераду по знатно нижим цијенама.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да је штета од три милиона КМ, која је причињена већ у првом мјесецу блокаде, мала у односу на тренутне губитке, који су вишеструко већи.

- С обзиром на то да је извоз за Русију требало да крене још прије десетак дана, дио јабучастог воћа смо спаковали у специјалну амбалажу, а затим оставили у хладњаче. И, ево, двије пуне коморе воћа или око 300 тона данима тако стоји - рекао је Дојчиновић и додао да им воће пропада и да остају и без амбалаже, чији је рок трајања кратак.

Дојчиновић каже да су само за паковање воћа у специјалну амбалажу морали издвајати 30 фенинга по килограму, а како је кренуло, мораће га поново препакивати.

- Највише се плашимо да ћемо на крају због нечије неодговорности изгубити руске купце, са којима смо већ договорили извоз и цијене. У том случају се можемо поздравити са извозом у Русију, јер они нас неће дуго чекати. Имају они понуда из цијелог свијета - истакао је Дојчиновић.

Истакао је да је одлука о подизању тужби давно донесена и да је једини проблем што још не знају на кога ће их адресирати.

- Колики је хаос свједочи чињеница да не знамо ни ко је крив, јер одговорност пребацују једни на друге. Упркос томе не треба нам много да изађемо на протесте и поднесемо тужбе против свих у ланцу - рекао је Дојчиновић истичући да су произвођачи испунили обавезе у вези са лиценцама, сертификатима и неопходним стандардима које захтијевају Европска унија и Русија.

Воћар из Јабланице код Градишке Мирко Бјеловук каже да је претходних година путем посредничких фирми воће извозио у Русију и да је због забране претрпио огромне губитке.

- Док је било извоза, килограм конзумне крушке виљамовке сам продавао за марку, а сада за 60 фенинга. Сви воћари су претрпјели огромне губитке - казао је Бјеловук и додао да је тржиште Русије једино свјетло у тунелу проблема за домаће воћаре.

Осим извоза, воћари су ове године у великом губитку и због прољећног мраза, који је уништио род.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана