Воћари да на вријеме заштите засаде од мраза

Срна
Foto: icv

БАЊАЛУКА - Током ове седмице очекује се јак мраз, па је воћарима савјетовано да се на вријеме припреме, с обзиром на то да се већина воћних засада налази у фази почетка или пуног цвјетања, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.


У саопштењу се наводи да се, према информацијама добијеним од Републичког хидрометеоролошког завода, најјачи мраз очекује у сриједу ујутро, 1. априла, када ће температура ваздуха бити између минус један и минус четири степена Целзијусова.

“Према препорукама стручњака у засадима који немају антифрост-системе, нити фрост бустере потребно је задимљавање воћњака паљењем бала сламе, грана или пиљевине, а најбоље је палити већи број мањих ватри”, појашњава се у саопштењу.

Корисна је и примјена “прогербалина или “промалина” у дози од 1,2-2,4 литре по хектару у комбинацији са препаратима на бази амонокиселина /на примјер “биоплекс”, “дрин” и слично/ 24 часа прије најављеног мраза или најкасније пет часова након мраза.

“Уколико се третман ради прије мраза, потребно је повести рачуна да се уради у топлијем дијелу дана”, наводи се у саопштењу.

За више савјета пољопривредници могу посјетити интернет страницу Савјетодавна Српске (пссрс.нет) или пратити објаве на друштвеним мрежама Министарства и Савјетодавне Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана