Влажни коловози у Херцеговини и Доњем Подрињу

Срна
Влажни коловози у Херцеговини и Доњем Подрињу

БАЊАЛУКА - Због кише се у Херцеговини и доњем Подрињу вози по мокрим и клизавим коловозима, а у осталим дијеловима Републике Српске није било падавина и коловози су суви и мјестимично влажни, док се на путевима у већем дијелу Федерације БиХ саобраћа по влажном или мокром коловозу, уз мјестмично регистроване јаче ударе вјетра.

Из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске возачима јутрос скрећу пажњу на повремено јаке ударе вјетра, као и на учестале одроне земље и камења на коловоз на дионицама у усјецима и поред камених косина, те подсјећају да је зимска опрема законски обавезна.

Сви путеви на којима се изводе радови прописно су обиљежени привремено постављеном саобраћајном сигнализацијом која регулише саобраћај и чије поштовање је обавезно.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Р-И 1105 Мраковица-Подградци-Градишка.

На дијелу регионалног пута Р-459, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком. АМС препоручује свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

Радови на изградњи кружне раскрснице изводе се на магистралном путу МИ-101 Клашнице-Лакташи /стара ознака М-16/ у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазним путем кроз Лакташе.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја /осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова/. Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто пут. Из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бањалуке возила код хотела “Ћубић” преусмјеравају се на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи. /Радови су планирани до 19. априла/.

АМС Српске препоручује возачима који путују или требају путовати кроз Лакташе да користе ауто-пут “Девети јануар” и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због извођења радова у тунелу Брчигово на магистралном путу М-И 114 /стара ознака М5/, дионица Саставци-Устипрача, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Из АМС возаче моле да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију /у трајању од 90 дана, почевши од 24. октобра 2020/.

На релацијама путева међуентитетска линија Станић Ријека - Добој - међуентитетска линија Каруше /7. јануар - 25. јануар/, међуентитетска линија Хргови - Доњи Блажевац - Лончари - међуентитетска линија Лепница /29. децембра 2020. - 29. јануар 2021./ и међуентитетска линија Бањ Брдо - гранични прелаз Рача /15. јануар - 31. јануар/ кретаће се превоз вангабаритног терета.

Возачима се скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови и на изградњи МХЕ, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-И 108 - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Р-413 Котор Варош -Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима у временском интервалу од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана