Власти ФБиХ српским општинама дале сићу за борбу против вируса корона, Гламочу ни марка

ГС
Власти ФБиХ српским општинама дале сићу за борбу против вируса корона, Гламочу ни марка

ДРВАР – У српским повратничким општинама у ФБиХ незадовољни су одлуком Владе Федерације о расподјели новца општинама и градовима за борбу против вируса корона јер од укупно 21 милиона марака намијењеног за општине, градова и кантоне нису добили ништа или су им додијељени занемариви износи.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша потврдио је Срни да ова локална заједница, у којој живи већином српско повратничко становништво, није добила ниједну марку.

Он је такав поступак назвао срамним будући да у оваквим тренуцима не би смјело бити никакве подјеле.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић указала је да је однос ФБиХ према повратничким општинама са српском већином неравноправан и када је ријеч о борби са вирусом корона, јер су од федералног Министарства финансија за ове намјене добили само 40.000 КМ, док је за општину Купрес издвојено 700.000 марака.

Према подацима које је објавио портал Кликс, Босанско Грахово такође је добило 40.000 КМ, док је Босански Петровац добио нешто више -90.000 марака. Да критеријум за расподјелу новца није био број заражених особа, као ни број становника или површина општине показује то да је Купрес без заражених особа и са 2.000 становника мање добио 17,5 пута више финансијске помоћи него Дрвар.

Рунићева је изјавила Срни да и у овако тешком тренутку одлучују ко је битнији, а ко није, што се може видјети на основу расподјеле средстава.

- Да ли то значи да су Срби изузети од опоравка од посљедица изазваних вирусом корона и да ли је то дио стратешког плана да корона буде савезник у елиминацији Срба из Федерације - упитала је Рунићева.

Она је навела да разумије помоћ свом народу, али сматра да "можда властима ФБиХ смета помоћ Српске и Србије повратничким општинама".

Рунићева је истакла да Срби учествују у пуњењу буџета и Федерације и Ливањског кантона, јер су повратничке општине изузетно богате природним ресурсима од којих користи имају сви осим тих општина, будући да су им одузета сва права управљања њима.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић је истакао да је разочаравајућа одлука федералног Министарства финансија да Дрвару додијели 40.000 КМ, Гламочу ниједну марку, а за Купрес издвоји 700.000 КМ.

Он је рекао да ова расподијела говори да власти у ФБиХ и у овим тешким тренутцима повратничке општине не доживљавају својима.

- Моја порука је да се у овим тешким тренутцима мора показати пуна солидарност и исти приступ свима, јер вирус корина не познаје наше и њихове него смо сви угрожени - истакао је Шпирић.

Нагласио је да је медицинска помоћ Српске повратничким општинама у ФБиХ намијењена свима који тамо живе, јер вирус корона не познаје границе, а да је однос федералних власти према српским повратницима разочаравајући.

- Здравственим установама у Дрвару, Гламочу, Босанском Петровцу и Босанском Грахову данас је стигла помоћ у виду маски, рукавица, средстава за дезинфекцију и заштитних одијела. Ова помоћ Републике Српске поменутим општинама је за све становнике - Србе, Хрвате и Бошњаке, јер вирус корона не познаје границе -рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да је јуче одржао састанак са начелницима општина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово, Источни Дрвар и Босански Петровац, а да је о њиховим потребама упознао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, министра здравља Републике Српске Алена Шеранића и директором Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића.

Шпирић је рекао да је данас у разговору са представницима реалног сектора у Дрвару, који је везан за дрвопрераду, замолио да Јавно предузеће "Шуме Ливањског кантона" смањи цијене дрвних сортимената како би се сачувала радна мјеста и постојећа производња.

Он је захвалио Кризном штабу Републике Српске, предсједнику Жељки Цвијановић, премијеру Владе Радовану Вишковићу и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику који воде бригу о повратничким општинама у Федерацији БиХ.

Захвалност су упутили и начелници општина Дрвара, Гламоча, Босанског Грахова и Босанског Петровца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана