Власници и купци задовољни отварањем радњи: Прве муштерије након мјесец и по ФОТО

AA
Foto: АА

БАЊАЛУКА - Након јучерашњег закључка Републичког штаба за ванредне ситуације у Бањалуци су данас почеле да раде трговине непрехрамбеном робом, као и поједине занатско предузетничке радње.

Купци и власници радњи иако су се обрадовали овој могућности приступили су јој са дозом опреза, као и уз предузимање свих прописаних мјера заштите.

Поред тога омогућен је рад кухиња и достава хране и пића из угоститељских објеката, као и шалтерска продаја хране и пића, без могућности конзумирања унутар и испред угоститељског објекта, или продајног мјеста, а дозвољено је да раде радње са информатичком и телекомуникационом опремом, салони намјештаја, док је од 1. маја најављено отварање тржних центара изузев угоститељских објеката, играоница и биоскопа.

Неки од оних којима је дозвољен рад одмах су јутрос отворили врата својих радњи, док други припремају радње за отварање.

Николина Станивуковић, власница радње  у којој се поред накита од сребра продају и сатови и слично рекла да су данас остворили радњу након мјесец и по дана.

- Неизвјесно је, треба дати времену да видимо како ће све то скупа изгледати - рекла је Николина и додала да очекује да ће овакве радње надлежни обилазити и дати им конкретне упуте.

Истакла је да ће у мали простор пуштати једну по једну муштерију, али да остаје проблем шта са испробавањем накита обзиром да нико никада не купује накит без пробавања. Навела је да пошто је сребро племенити метал нема га потребе дезинфиковати, али остаје проблем са сатовима и кожним наруквицама.

- Имала сам једну муштерију јутрос, прва је то муштерија и ето тако једну ствар смо до сада продали - рекла је Љубинка Врањеш, власница бутика, изузетно задовољна због могућности да отвори врата за муштерије.

На улазу у ову радњу налази се средство за дезинфекцију обуће, а сви који уђу морају дезинфиковати руке, носити рукавице и маску, те поново дезинфиковати руке при изласку из радње.

Прописано је да се одјећа не може пробавати, а муштерије, ако нешто желе да купе жељену одјећу носе кући, па када је пробају могу да је замјене уколико им не одговара.

Љубинка Врањеш вјерује да ће враћена одјећа морати бити дезинфикована средством које не оштећује.

- Сад рачнамо да сигурно неће бити неког посла, али нам сваки динар значи зато што не радимо мјесец и по дана - каже Љубинка.

Од вируса корона мало страхује, али каже чуваће се, радити све што треба од држања размака до ношењам маски, прања и дезинфекције руку.

- Боље је у сваком случају да радимо него да не радимо, да смо кући и да немамо никаква примања. Овако бар нешто можемо остварити и бар нешто можемо платити. Надам се да ће бити боље, вјероватно ће сад испочетка бити тешко, али ће бити сигурно послије боље - рекла је Љубинка и зажелила срећу свима који су данас почели да раде.

Стипо Петрушић, часовничар, каже да му је било јако тешко јер је навикао да ради.

- Имам још један проблем, дозвољено је да радимо, а нама старијима забрањено је кретање послије десет часова- каже Петрушић.

Објаснио је да би, пошто има преко 65 година морао да радњу затвара у пола десет и одлази кући, али не може због муштерија. Нада се да постоји рјешење и за ту ситуацију.

Испред његове радње муштерије чекају у реду, једни су дошли да подигну поправљени сат, други само да провјере да ли ради и најаве долазак у наредним данима, док су трећи понијели сатове на поправку.

За мјере које мора предузети каже да нису компликоване, да муштерије улазе једно по једно, а он дезинфикује простор.

Бањалучанка Сузана Кудра изненадила се када је јутрос видјела да су радње отворене.

- Не знам, није лоше то пробати па ћемо видјети шта ће бити - рекла је Сузана.

Претходни период јој није био превише компликован и ништа јој није превише недостајало јер се прилагодила ситуацији.

Ема Моцоња сматра да није рано за отварање ових радњи јер се сви придржавају мјера. У претходних мјесец и по дана њој су, каже., највише недостајале трговине са одјећом и обућом за дјецу јер израстају, а за све остало каже - навикне се човјек.

Врата отвориле и библиотеке

Одлуком Репубичког штава од данас је дозвољен рад библиотекама и музејима.

Тако је Народна библиотека Требиње почела поново са радом након паузе од мјесец дана, преноси Срна.

Директор Библиотеке Милосава Супић Вуковић каже да су врата установе за љубитеље писане ријеч отворена већ други дан и да се по посјети може закључити да је Требињцима књига веома недостајала, те истиче да су предузете све прописане мјере заштите.

Вуковићева подсјећа да су свакодневно, од затварања Библиотеке, ипак, настојали да своје суграђане - књигољупце обрадују одређеним насловима које су излагали у дворишту.

- Више стотина књига смо изложили у дворишту које су наши суграђани могли да узму без обавезе враћања. То је био наш поклон вјерним читаоцима да бисмо им олакшали боравак код куће у вријеме мјера предузетих због епидемије вируса корона - каже Вуковићева.

Већи број књига поклонили су и у карантине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана