Власеница, Милићи: По око 10.000 КМ подршке женама за покретање властитог бизниса

Срна
Власеница, Милићи: По око 10.000 КМ подршке женама за покретање властитог бизниса

ВЛАСЕНИЦА - У Власеници су данас потписани уговори са шест жена из ове општине и три из општине Милићи којима је додијељено по око 10.000 КМ за покретање властитог бизниса, у оквиру програма подршке маргинализованим групама жена који спроводи Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/ у сарадњи са локалним заједницама.

Потписивању су присуствовали представници УСАИД-а и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић и замјеник начелника општине Милићи Марко Савић.

Представник УСАИД-а Ада Хамидовић изјавила је новинарима да су ове двије општине дио трећег циклуса Фонда за развој предузетништва маргинализованих група, у којем се налази укупно девет локалних заједница, а вриједност заједничких средстава, јединица локалне самоуправе и УСАИД-а је 420.000 КМ.

Она је навела да је вриједност пројекта у општини Власеница 60.000, а у општини Милићи 27.000 КМ, које су једнаким удјелом обезбиједиле општине и УСАИД-а.

“Поред финансијске подршке кориснице ће током прве године свога пословања на располагању имати стручну, менторску, као и промотивну подршку, све с циљем да претставе своје производе и услуге на тржишту, да ојачају, да постану препознатљиви у својој локалној заједници и шире, и да сутра оне буду те које ће запошљавати нове људе”, рекла је Хамидовићева.

Краљевић је захвалио представницима УСАИД-а због успјешно реализованог заједничког пројекта укупне вриједности 60.000 КМ.

“Од тог износа 30.000 КМ су улагања општине, а 30.000 КМ УСАИД-а. Свака корисница је добила по 10.000 КМ за свој бизнис. То су лица која су апсолутно задовољила све оно што је тражено на конкурсу”, рекао је Краљевић.

Он је напоменуо да општина Власеница ради много пројеката по овом принципу подржавајући све категорије људи на територији општине, у пољопривреди, привреди и другом бизнису.

Замјеник начелника општине Милићи Марко Савић је изјавио да је овај пројекат једна веома добра прича јер се праве здрава радна мјеста, те се захвалио претставницима УСАИД-у на пројекту.

Милена Поповић из Милића у будућности жели да се бави козарством.

“Захваљујем се УСАИД-у, прије свега општини Милићи, људима који су препознали овај мој план као добар. Надам се да ћу стварно у перспективи много тога урадити. У питању је козарство, прављење сира, млијека, а надам се да ћу и до сапуна да дођем”, рекла је Поповићева.

Оливера Станишић из Власенице жели да се бави туризмом. “У овом времену то је тешко, али се надам да ћу у будућности успјети. Новац ћу да уложим у опремање соба, а жеља ми је да задовољим критеријуме туриста којих ће, надам се у будућности бити”, рекла је Станишићева.

Фонд за развој предузетништва маргинализованих група у оквиру УСАИД-овог програма подршке маргинализованим групама је формиран 2017. године и од тада до данас је више од 140 жена регистровало своје бизнисе, чија је укупна вриједност преко 1.200.000 КМ заједничких средстава 18 локалних заједница које су раније учествовале и УСАИД-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана