Благојевић: Важно што је задржан позитиван тренд у индустријској производњи

СРНА
Благојевић: Важно што је задржан позитиван тренд у индустријској производњи

БАЊАЛУКА - Република Српска је, уркос великим изазовима, задржала позитивне трендове у индустријској производњи и веома је важно што и у овом периоду биљежи раст у односу на претходни, изјавио је Срни портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Он је појаснио да су главни изазови са којима се сусреће индустрија, као и цјелокупна привреда Српске, проблеми везани за цијене енергената и општу инфлацију у свијету, те проблеми у набавци сировина и репроматеријала, јер су привредници често у ситуацији да набаљају већу количину од уобичајене како би обезбиједили несметану производњу.

Благојевић је указао и на недостатке радне снаге, као и на захтјеве за повећање плата.

Предсједник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је Срни да је индустрија у Републици Српској, с обзиром на сва дешавања у свијету, остварила бољи резултат него што би се могао очекивати.

"Битно је то што у овом времену индустријска производња не пада. У подацима о расту индустрије треба видјети колико је на то утицао раст цијена, а колики је тај раст изражен количински", додао је Тривић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је у првих шест мјесеци ове године индустријска производња у Српској већа за 5,1 одсто у односу на исти период лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана