Владо Ђајић, специјалиста неурологије и генерални директор УКЦ РС: Превентивним прегледима спасено хиљаде живота

Милијана Латиновић
Владо Ђајић, специјалиста неурологије и генерални директор УКЦ РС: Превентивним прегледима спасено хиљаде живота

Превентивним прегледима побјеђујемо мождани удар, који је на трећем мјесту по узроку смртности, а за осам година, од када спроводимо пројекат превенције, ултразвучно је прегледано више од 40.000 пацијената са факторима ризика, те спасено хиљаде живота.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" специјалиста неурологије и генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, који се обиљежава сутра.

- Патолошке промјене могу се открити помоћу разних дијагностичких метода, међутим ултразвучно испитивање сматра се "методом избора". Велики значај ултразвучно испитивање крвних судова има код откривања асимптоматске каротидне болести. Редовним прегледима смањују се смртност и инвалидност и знатно штеди новац - истакао је Ђајић.

ГЛАС: Колико људи годишње у РС оболи од можданог удара?

ЂАЈИЋ: Већ неколико година у Српској број обољелих се креће око 4.500. Трудимо се да на вријеме упозоримо људе на важност превенције, што смо добрим дјелом и успјели кампањом "Превенција можданог удара", те смо успјели ући у период стагнације, тако да се број новообољелих не повећава.

ГЛАС: Колики је проценат младих међу обољелима?

ЂАЈИЋ: Примијећен је тренд повећане учесталости оболијевања код особа између 40 и 60 година. То се приписује повећаном присуству стреса и посљедицама рата. Главни фактори ризика за настанак можданог удара су пушење, шећерна болест, повишен холестерол и триглицериди у крви, недовољна физичка активност, гојазност, те мигрена, стрес, употреба оралних контрацептивних средстава, те социоекономски фактори.

ГЛАС: Какви резултати су постигнути пројектом "Превенција можданог удара"?

ЂАЈИЋ: Ријеч је о јединственом пројекту у свијету који се у РС реализује од 2011. Ултразвучно је прегледано више од 40.000 пацијената са факторима ризика. Због стенозе од преко 70 одсто лумена крвних судова, више стотина пацијената испитиване групе упућено је на оперативни захват, чиме је директно спријечен настанак удара, а самим тим смањена смртност за око 50 одсто. Код више хиљада испитаних откривено је сужење крвних судова преко 20 одсто лумена, чиме је утврђено да они морају примијенити хигијенско-дијететски режим живота и доживотно користити терапију која спречава даље сужење крвних судова и настанак инфаркта. Код више десетина пацијената пронађено је потпуно зачепљење крвних судова и утврђено да су они закаснили на операцију и да припадају високоризичној групи за настанак удара. Објашњено им је који режим живота морају примјењивати, које лијекове користити и долазити на контроле. Када се израчунају трошкови лијечења, рехабилитације и туђе његе обољелих од можданог удара пројектом превенције је уштеђено око 15 милиона КМ.

ГЛАС: Колико је Српска напредовала у лијечењу можданог удара?

ЂАЈИЋ: Златни сати су веома важни и опет апелујемо на пацијенте да су прва четири сата након настанка удара веома важна за примање тромболитичке терапије. Увели смо и механичку тромбектомију, односно механичко вађење тромба из крвних судова мозга.

ГЛАС: Свједоци смо константног улагања у кадар и савремену опрему у УКЦ РС, који су наредни кораци?

ЂАЈИЋ: У плану је изградња хематоонколошког института, реконструкција зграде Клинике за гинекологију у којој се налазе и клинике за педијатрију и дјечију хирургију, а биће реконструисана и зграда Клинике за инфективне болести и изграђена нова клиника за психијатрију. План је да се интензивно ради на томе да све медицинске установе буду смјештене у кругу УКЦ-а. Регулационим планом обухваћена је изградња Медицинског факултета, Центра за образовање и истраживање, Факултета здравствене његе и Медицинске школе. Биће изграђене и вишеетажне гараже, а већ је направљен регулациони план за око 2.200 гаражних мјеста.

Познате личности

ГЛАС: Највише обољелих лијечи се у Клиници за неурологију УКЦ РС, колико пацијената сте имали до сада?

ЂАЈИЋ: У Клиници за неурологију лијечи се 90 одсто неуролошких болесника у Српској, јер има едуковани кадар, апаратуру за дијагностику, као и средства за лијечење. У посљедњих осам година у клиници је прегледано више од 80.000 људи. Спасли смо многе естрадне и јавне личности, међу којима и легенду народне музике Халида Бешлића. Недавно смо прегледали и ветеране ФК Црвена звезда из Београда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана