Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра РС: Похвале СЗО потврда доброг рада УКЦ-а

Данијела Бајић
Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра РС: Похвале СЗО потврда доброг рада УКЦ-а

Представници Свјетске здравствене организације су импресионирани резултатима које је постигао Универзитетски клинички центар РС у борби против вируса корона.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајић и додао да су у делегацији која је посјетила највећу здравствену установу у Српској били шеф Канцеларије СЗО за БиХ Виктор Олшавски и шеф Мисије Европске канцеларије СЗО Фабио Скано са сарадницима.

- Приликом састанка смо им рекли да смо међу првима у регији, још почетком фебруара 2020. године, предузели озбиљне активности на превенцији и заштити од ширења вируса, те на обезбјеђењу услова за прихватање већег броја пацијената. То су били кључни потези којима је спријечено нагло ширење заразе - казао је Ђајић.

ГЛАС: Од делегације СЗО су стигле све похвале за организацију рада током пандемије?

ЂАЈИЋ: Наша Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а РС је једина организациона јединица на простору БиХ овог типа која збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, те се издваја по савременом простору, најмодернијој опреми и изузетно стручном кадру. Од почетка пандемије у овој клиници је лијечено 157 критично обољелих пацијената, а од тог броја успјешно је одвојено од респиратора 75 пацијената. У овој клиници је висок проценат преживљавања пацијената одвојених са респиратора, од око 50 одсто, и тиме су надмашени проценти које остварују велики свјетски здравствени центри. У Клиници за инфективне болести од почетка пандемије прегледано је више од 7.000 пацијената, док је на лијечење примљено више од 1.355 пацијената. Када су чули ове податке, представници СЗО су нам рекли да нису баш очекивали овако добру организацију, тако да су се више него позитивно изненадили, на шта смо изузетно поносни, те да су прије доласка мислили да ће нас морати додатно едуковати, а отишли су са новим искуствима.

ГЛАС: Ваши гости су радили у Кини у јеку пандемије у тој земљи. Да ли су упоређивали рад на Далеком истоку и на Балкану?

ЂАЈИЋ: Скано, који је био и у Кини два мјесеца у највећем таласу епидемије, рекао је да смо се организовали као Кинези. Канцеларија СЗО за БиХ је почетком пандемије “ковида 19” препознала значај и капацитет ове здравствене установе, те пројекта који су УКЦ и ова клиника развили са “Mayo Clinic”, те је исти подржала и имплементира на западном Балкану. Такође, Скано је рекао да је улога УКЦ-а РС у здравственом систему Српске кључна, јер се у нашој установи лијече и други пацијенти, а не само они који су заражени вирусом корона, те нагласио да не смије бити попуштања ни на тренутак, све док не буде доступна сигурна и дјелотворна вакцина за популацију. Оно што је веома важно је да су истраживања које је спровео СЗО показала да грађани Српске највише вјерују информацијама које добијају од званичних институција, односно да вјерују медицинском особљу. Поносни смо на чињеницу да нам наши грађани вјерују и да су препознали наш труд за очување здравља становника Српске.

ГЛАС: Како се УКЦ РС, као клинички центар у који долазе пацијенти из свих дијелова РС, носи са овом борбом?

ЂАЈИЋ: УКЦ РС је референтна и највећа установа па је, сходно томе, на нашу установу и највећи притисак, односно прилив пацијената. Осим тога, УКЦ збрињава обољеле од “ковида 19” и из других подручја РС, а самим тим и обим посла који обављају наши медицински професионалци је изузетно велик. Епидемија дуго траје, тако да се притисак константно повећава. Колики је терет на УКЦ-у РС говоре подаци. За ових шест мјесеци трајања пандемије, која максимално исцрпљује медицински кадар, прегледали смо више од 6.000 ковид суспектних и ковид позитивних пацијената. Болнички је лијечено више од 1.100 пацијената, а од то­г броја више од 50 одсто су пацијенти из регионалних болница РС. Од укупног броја лијечених пацијената у УКЦ-у, њих више од 160 захтијевало је неки вид респираторне подршке која је изузетно скупа. На примјер, пружање респираторне подршке једном пацијенту дневно нас кошта више од 2.000 КМ. У петак смо имали 40 пацијената на неком од видова респираторне подршке, и то нису сви који су обољели од “ковида 19”, што је у коначници 80.000 КМ дневно или 2,4 милиона мјесечно. То су огромна средства. Наведени бројеви иду у прилог чињеници да смо, без лажне скромности, изнијели највећи терет у борби против пандемије, те да смо на тај начин испунили очекивање наших грађана.

Изазови

ГЛАС: Који су, према Вашем мишљењу, изазови који нам тек предстоје?

ЂАЈИЋ: Нас очекује врло изазован период, приближава се јесен, када ће нам се истовремено испреплитати сезонски грип са вирусом корона. Направили смо планове у вези са реорганизацијом рада, а уз подршку Владе РС ћемо их реализовати у наредном периоду. Такође, завршава се реконструкција Клинике за плућне болести, а ускоро почиње реконструкција старе зграде Хирургије у центру града, гдје се спремају додатни капацитети за повећани прилив пацијената на јесен. Паралелно изналазимо начине да едукујемо медицинско особље како би се овом изазову одговорило на најбољи могући начин. Поново апелујем на грађане да поштују мјере заштите, јер је превенција једини начин да сачувамо здравље, а и здравствени систем и наше медицинске раднике од оптерећења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана