Владика Јефрем освјештао нова звона у манастиру Моштаница

СРНА
Владика Јефрем освјештао нова звона у манастиру Моштаница

КОЗАРСКА ДУБИЦА- У манастиру Светог архангела Михаила на Моштаници у општини Козарска Дубица данас је уприличена свечаност поводом освештања новог звона храма Светог преподобномученика ђакона Авакума у комплексу манастира.

Звоно је освештао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, у присуству свештенства и бројних вјерника.

Игуман манастира Моштаница Сергије Антић рекао је новинарима да је ово велики догађај јер је овај манастир у цијелом поткозарском крају центар духовног живота православних Срба.

Он је рекао да је пројекат изградње Храма Светог преподобномученика ђакона Авакума у комплексу манастира започео прошле године, те да се приводи крају.

Игуман Антић је подсјетио да за празник Преображења Господњег постоји традиција окупљање око манастира Моштаница, који посјећују бројни Козарчани, те оцијенио да је синоћ одржан величанствен фестивал ојкаче.

"Надамо се да ће се ријечи које је синоћ изговорио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик остварити и да ће се број учесника повећати, а да ће фестивал имати међународни карактер и окупити људе са разних страна бивше Југославије и шире", рекао је игуман манастира Моштаница.

Он је навео да је синоћ са Додиком разговарао дуго у пријатељској атмосфери, а да је договорена сарадња и подршка за наредне пројекте.

"Могу само да кажем да се дише пуним плућима када осјећамо подршку и наше државе у свему овом", рекао је игуман Сергије.

Кум новог звона храма Светог преподобномученика ђакона Авакума у комплексу манастира Моштаница био је Жељко Ћејић из Бањалуке са својом породицом.

"Моштаница је наша велика светиња. Руси кажу да је то намољено мјесто. Много година смо овдје били присутни са покојним игуманом Василијем, а драго нам је што је данас са нама и владика Јефрем и много вјерника", рекао је Ћејић.

Грозда Гвозден из Козарске Дубице истакла је своју приврженост манастиру, која је карактеристична за бројне Дубичане и становнике сусједних општина.

У манастиру Моштаница данас је служена Света архијерејска литургија, након које је услиједио опход око храма, освећење грожђа за празник Преображења Господњег, а затим је приређен и ручак и народно весеље за вјернике и госте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана