Влада утврдила Приједлог закона: Незапосленом родитељу четворо и више дјеце уз 750 КМ и доприноси

Срна
Влада утврдила Приједлог закона: Незапосленом родитељу четворо и више дјеце уз 750 КМ и доприноси

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Српској, по хитном поступку, а укупна издвајања по овом основу из буџета Српске за наредну годину износе 69.950.000 КМ.

Примјена овог закона предвиђена је од 1. јануара, а њиме се успоставља право на новчану накнаду једном од незапослених родитеља четворо и више дјеце од којих је једно малољетно у мјесечном износу од нето 750 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Новина овог законског рјешења је и уплата доприноса за здравствено и пензијско-инвалидско осигурање, што је значајан бенефит и проширење права за незапосленог родитеља четворо и више дјеце.

До краја ове године, финансијска подршка овој категорији породица реализоваће се на основу одлуке Владе из септембра ове године, а наставак финансијске подршке од 1. јануара одвијаће се у складу са Законом о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској.

На основу досадашње динамике пријављивања корисника по расписаном Јавном позиву који је отворен до 31. децембра, очекује се да ће укупно око 4.000 корисника примити ову помоћ у 2022. години.

Обухват корисника овим законом проширен је и на самохране родитеље четворо и више дјеце, као и, у нарочито оправданим случајевима, старатеља са којим четворо или више дјеце живе у заједничком домаћинству, ако немају родитеље, наведено је у саопштењу.

Влада је усвојила извјештај о спроведеном надзору над намјенским трошењем средстава прикупљених по основу боравишне таксе у 2021. години.

Према подацима Министарства финансија, на основу прегледа наплаћених и распоређених јавних прихода по основу боравишне таксе, евидентирано је да је у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2021. године укупно по овом основу наплаћено 1.332.052 КМ, што је у односу на 2020. годину 987.366 КМ више за 344.685 КМ, односно забиљежено је повећање прихода од 34,91 одсто.

Измјене осам закона за повећање плата

Влада Републике Српске утврдила је данас, по хитном поступку и сет приједлога измјена закона о платама запослених у јавном сектору Републике Српске.

Утврђени су Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске.

Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената како би се додатно повећале плате запослених радника у овим областима чија нето плата испод просјечне нето плате запослених у Републици Српској.

Предложени закони су дио сета мјера за повећање плата запослених у Републици Српској, будући да се платни коефицијенти запослених чија нето плата је испод просјечне нето плате запослених увећавају за пет одсто у складу са споразумом између Владе и репрезентативних синдиката од 3. јуна.

Измјена ових закона представља још једну од мјера Владе које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана