Влада Српске одобрила 895.000 КМ за социјално збрињавање радника

Срна
Влада Српске одобрила 895.000 КМ за социјално збрињавање радника

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске одобрила је данас 895.000 марака за социјално збрињавање, односно уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 256 радника из 20 предузећа који су стечајем или ликвидацијом предузећа остали без запослења.

Од укупног износа, 159.210 КМ намијењено је за појединачну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 23 радника из 13 предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО Републике Српске и који овом уплатом испуњавају услове за старосну пензију.

- Преосталих 735.790 марака се усмјеравају за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 233 радника из седам предузећа која су у стечају - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У току прошле године средствима из буџета социјално је збринуто укупно 1.507 радника.

Влада Републике Српске данас је измијенила одлуку о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција за финансирање из буџета Републике Српске за ову годину, са расподјелом средстава.

У приоритетне пројекте се уврштава "Изградња православног духовног центра у Мркоњићима" у Требињу, за који ће Влада Републике Српске издвојити 800.000 КМ.

У приоритетне је уврштен и "Наставак пројекта санације, адаптације, реконструкције и изградње Центра за обуку Залужани" у износу од три милиона КМ.

Влада Републике Српске разматрала је информацију о захтјевима Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Синдиката управе Српске у вези са закључивањем Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе.
Влада Српске сагласана је да буде продужен рок важења Посебног колективног уговора на годину дана, те да се о захтјевима синдиката у вези са Посебним колективним уговором разговара у наредном периоду.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству породице, омладине и спорта на план утрошка 595.766 КМ од 1. јануара до 31. марта, у оквиру чега је 229.516 КМ намијењено за субвенције каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова.
За текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске планирано је 60.000 КМ, текуће грантове удружењима од јавног интереса 6.250 КМ и текуће грантове за врхунски спорт у износу 300.000 марака.

Република Српска ће, према данашњој одлуци Владе, учествовати у три међународна пројекта у вези са образовањем.

Ријеч је о међународним пројектима - Програм међународне процјене ученичких достигнућа (ПИСА), Међународно истраживање трендова у знању математике и природних наука (ТИМСС) и Међународно истраживање развоја читалачке писмености (ПИРЛС).

Обавеза Министарства просвјете и културе јесте да спроведе циклус ПИСА тестирања у 2021. години, заједно са осталим образовним системима у БиХ, с тим да васпитно-образовни систем Републике Српске буде видљив на листи међународних тестирања и у самом извјештају који представља резултате истраживања.

У саопштењу се наводи да сумарно приказани резултати за БиХ не могу служити образовном систему Републике Српске као оцјена успјешности, нити основ за креирање развоја.

Задужено је Министарство просвјете и културе да заједно са Републичким педагошким заводом планира учешће и појављивање Републике Српске као независног образовног система у ПИСА тестирању 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана