Влада Српске одобрила 250 милиона КМ за реализацију великих јавних пројеката

Срна
Влада Српске одобрила 250 милиона КМ за реализацију великих јавних пројеката

БАЊАЛУКА - Широм Републике Српске предузимају се интензивне активности на реализацији 99 великих јавних пројеката, за које ће из републичког буџета бити издвојено готово 250 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Према подацима Министарства финансија Републике Српске, захваљујући овогодишњем плану јавних инвестиција, у локалним заједница, од Требиња до Новог Града, проводе се бројни пројекти усмјерени на унапређење квалитета живота грађана и побољшања јавне инфраструктуре.

Међу посљедњим одобреним новим пројектима су изградња школе у бањалучком насељу Паприковац и Источном Новом Сарајеву.

Влада је прије тога одобрила средства и за обнову куће Милановића у Бањалуци као дио вриједног културно – историјског насљеђа Републике Српске, али и помоћ за обнову инсталација у бањалучкој Гимназији.

Највећи дио ових пројеката предложиле су локалне заједнице које су и одређивале њихове приоритете за обнову или изградњу нових, јавних објекта од општег интереса.

Према збирном прегледу Министарства финансија, до данас је Влада Републике Српске одобрила јавне пројекте у збирној вриједности од 248,1 милиона КМ.

У саопштењу се додаје да се сви пројекти, уврштени у овогодишњи план, налазе у различитим фазама реализације.

Планом је обухваћена изградња нових објеката од јавног интереса, од улагања у изградњу нових бањско-здравствених капацитета, улагања у туризам, изградње пословних зона, система за заштиту од поплава, до изградње и реконструкције више вртића и школа у мањим локалним заједницама, наводи се у саопштењу.

Захваљујући овом програму биће ријешен низ инфраструктурних проблема који већ годинама оптерећују бројне локалне заједнице - у Клашницама биће изграђен тротоар уз магистрални пут, Језеро ће добити први вртић, на Сокоцу ће бити ријешен проблем са гријањем више зграда, више села код Крупе на Уни добиће нови пут, у Јапри код Новог Града биће изграђен нови мост...

"Све ове пројекте реализују домаћа привредна друштва и домаћа радна снага, чиме се поспјешује економски развој локалних заједница, те, свеукупно, унапређује квалитет живота за бројне грађане", истакнуто је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана