Влада младима обезбиједила најјефтинији образовни систем

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА- Премијер Републике Српске Радован Вишковић поносан је, каже, на чињеницу да је Влада обезбиједила младим људима у Српској најјефтинији образовни систем, када је ријеч образовању, али и исхрани и смјештају.

Вишковић је подсјетио да у Српској сви редовни студенти имају бесплатно школовање, односно да је Влада укинула плаћање школарине за све студенте који уписују годину за годином.

Током састанка са младима у Административном центру Владе, Вишковић је поручио да ове године неће бити повећања цијена студентског и ђачког стандарда, односно да ће Влада суфинансирати евентуалне разлике у трошковима.

"Ребалансом буџета предвиђена су средства за санацију пвиљона три Студентског центра `Никола Тесла` у Бањалуци. Трошкови добављача и припреме хране у мензама јесу повећани, али нећемо мијењати цијену исхране и смјештаја у студентским домовима, већ ћемо суфинансирати дио повећања цијена", рекао је Вишковић новинарима.

Вишковић је подсјетио да Влада стимулише дефицитарна занимања, те да је за студенте који их упишу обезбијеђена стипендија, бесплатан превоз, плаћена пракса унутар пословне заједнице, као и обезбијеђено радно мјесто по завршетку школовања.

"Издвајамо велика средства за подстицаје запошљавања и захваљујући свим мјерава Владе, Република Српска данас има више од 320.000 осигураних лица", навео је Вишковић.

Вишковић је додао да је у завршној фази израда Омладинске политике од 2022. до 2026. године, која треба да креира све оно што је интересантно и значајно за младе људе, начин на који млади људи треба да учествују у доношењу одлука и развоју друштва.

"Млади су активни учесници у изради овог документа, све њихове суигестије су уграђене у тај документ", рекао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је власт на челу са СНСД-ом прва увела Омладинску политику, те да су поносни и на кредите за младе брачне парове посредством Инвестиционо-развојне банке Српске.

"То се показало као добра одлука, чак размишљамо да је на неки начин и побољшамо. Размишља се о отпису одређеног износа кредита по одређеним критеријумима, по принципу Мађарске", рекао је Вишковић.

Он је појаснио да би на овај начин породице са троје или више дјеце могле имати одређени отпис стамбеног кредита.

Говорећи о најновијој иницијативи коју је у јавности изнио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик да се младима од 18 до 30 година исплати једнократна помоћ од 100 КМ у условима раста цијена и инфлације, премијер Српске је рекао да ће за те намјене, према прелиминарним процјенама, бити потребно око 12 милиона КМ.

Он је рекао да то нема везе са изборима, него да је то одговор на инфлацију, те да би исплата помоћи могла кренути у јулу.

Премијер је позвао младе да изнесу приједлоге када је ријеч о критеријумима додјеле ових средстава, односно да се изјасне да ли желе да средства добију сви наведене старосне доби или да се изоставе запослени, напоменувши да Влади није проблем да буду обухваћени сви, те да су средства већ предвиђена ребалансом буџета за ову годину.

Вишковић је нагласио да све што раде институције Српске иде у правцу да се Српска сачува. "Ми већ 10, 15 година имамо насртаје да образовни систем буде на нивоу БиХ, као и министарство пољопривреде и министарство за европске интеграције", напоменуо је Вишковић.

Премијер је младима поручио да сви заједно треба да чувају Републику Српску. "Наша жеља, предсједника Српске Жељке Цвијановић, српског члана Предсјендиштва БиХ Милорада Додика и моја је да сачувамо Републику Српску и предамо је вама да наставите да баштините оно што смо ми радили на одбрани и очувању Српске", истакао је Вишковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана