Вјежбе прије часова за бољу концентрацију

Данијела Бајић
Вјежбе прије часова за бољу концентрацију

БАЊАЛУКА - Ученици прва три разреда основне школе у наредној школској години сваког дана прије почетка наставе имаће 15 минута физичких вјежби које ће, између осталог, допринијети бољој концентрацији на настави.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић и додао да је у разговору са љекарима истакнуто да је за здравље дјеце у том узрасту веома битно да сваки дан пред почетак било каквог рада имају неку физичку активност.

- За вјежбе ће бити задужени професори разредне наставе, с тим да група стручњака, која је припремила овај програм, до половине овог мјесеца треба да сними видео који ће наставници користити - казао је Дамјановић.

Он је нагласио да су неке од новина у наредној школској години нови и иновирани наставни програми за поједине предмете који ће допринијети бољим резултатима учења.

- За талентоване ученике припремили смо факултативне програме, као што је домаћинство, мали програмери, мали истраживачи и калиграфија. Уколико неке школе искажу потребу да буду урађени програми из неке друге области за коју су ученици заинтересовани, а нема је у радном програму, такође ће имати прилику за то - рекао је Дамјановић.

Што се тиче додатне наставе, Дамјановић је истакао да је урађен програм за ученике петог разреда из математике, док ће ђаци шестог разреда своје знање моћи да проширују из историје и географије, која ће такође бити на располагању и старијим основцима.

- Први пут смо израдили стандарде рада за стручне сараднике, односно педагоге, психологе, социјалне раднике и друге којима су тачно прецизирани њихови послови и задаци. С друге стране, наставници ће проћи стручну обуку за извођење интерактивне наставе, која подразумијева и увођење дигиталних уџбеника - казао је Дамјановић и додао да постоји могућност да свих 187 основних школа у Српској у наредној школској години добије и електронске дневнике.

Стицајем околности школе у Српској су, каже Дамјановић, савремене технологије у настави почеле да користе прије него што је планирано.

- У сваком злу има нешто добро. У злу које нас је снашло претходних мјесеци једна од добрих ствари је то што смо почели користити информационе технологије у настави прије него што смо то планирали. Овај модел наставе планиран је био тек за школску 2024/25. годину. Међутим, на тај начин уклонили смо баријеру у комуникацији између наставника и ђака, а њихов много приснији однос допринијеће повећању квалитета наставног процеса - казао је Дамјановић.

Додао је да је план и програм за наредну школску годину припреман као да ће се све нормално одвијати.

- За сада нисмо хтјели ништа да прејудицирамо. Уколико буде другачије, имамо разрађен модел наставе на даљину, који може бити само бољи јер смо то већ прошли. Ако смо могли реаговати у марту за неколико дана, мислим да неће бити проблем да одговоримо на прави и адекватан начин и у наредном периоду - казао је Дамјановић.

 Мала матура

Предраг Дамјановић каже да је за септембар договорен састанак са представницима основних школа на којем ће донијети коначан закључак да ли ће ђаци сљедеће године имати обавезну малу матуру или ће ипак још једном бити спроведена експериментална.

- Међутим, у другој половини септембра, уколико то буде могуће, спровешћемо спољашње вредновање знања ђака у 30 основних и 20 средњих школа. То су оне школе које смо још прошле године изабрали - казао је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана