Вјерници исламске вјероисповијести прослављају Рамазански бајрам

Агенције
Вјерници исламске вјероисповијести прослављају Рамазански бајрам

САРАЈЕВО- У џамијама широм БиХ вјерници исламске вјероисповијести клањали су јутрос бајрам-намаз поводом завршетка рамазанског поста и почетка обиљежавања Рамазанског бајрама, једног од најрадоснијих празника.

Рамазански бајрам траје три дана и обиљежава крај мјесеца Рамазана, односно мјесеца поста.

Централна бајрамска свечаност одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, а бајрам-намаз је предводио реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

Прије клањања бајрам-намаза Кавазовић је одржао традиционалну бајрамску хутбу у којој је нагласио да након завршетка рамазана наступа ново вријеме духовности.

-Слиједити пут вјере сврха је и циљ сваког вјерника. Рамазан нас је духовно окријепио и донио нам нову снагу, оснажио вјеру и пробудио наду. То нам је неопходно на путу на којем јесмо и којим ходимо. Пред нама су борбе, више их је, није једна. А најважнија је она са нашим слабостима. Вјера у Бога је непресушно врело снаге - рекао је Кавазовић.

Он је истакао да дјеловање по Божијим упутствима вјернику доноси унутрашњу смиреност у срцу, а највећа истина на коју Бог подсјећа је да је он господар и стваралац свјетова, а људи браћа и сестре упућени једни на друге, преносе федерални медији.

-Вјера тражи да се фокусирамо на оно што нас спаја и уједињује. Када плане мржња тешко је зауставити. Мржња не може обогатити нашу заједницу, али може уништити мостове међу нашим људима и наду у заједничку будућност. Отворимо дијалог расправом око заједничке ријечи. Дијалог је пут до договора, а свађа је пут до уништења - истакао је Кавазовић.

Према његовим ријечима, свађа је оно што не доводи до циља, што ствари не поправља, већ их чини горима.

-У нашем јавном простору се шири свађалачки менталитет. Искорачимо у јавни простор аргументовано и са уважавањем. Не потцјењујмо опасности које су поред нама. БиХ јесте у потешкоћама, али оне нису ни близу онима које смо оставили иза себе. Будимо градитељски, а не свађалачки народ - поручио је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

И Вјерници у Бањалуци су у Ферхат-пашиној џамији клањали јутрос бајрам-намаз.

-Обрадован сам да можемо данас из овог лијепог града послати заједничку радост свих житеља, а посебно нас Бошњака, муслимана, који на овај начин исказујемо радост овогодишњег Рамазанског бајрама. Рамазан смо провели доиста у интензивним ибадетима и ја сам јако срећан што смо на овај начин могли бити у друштву са нашим вјерницима и свим суграђанима и подијелити тренутке благословљеног мјесеца, не бити егоисти него пружити руку и дати једну ведрину овог града - рекао је, муфтија бањалучки Нусрет ефендија Абдибеговић који се обратио вјерницима у Ферхадији.

Бајрам-намазу у Ферхадији џамији присуствовао је велики број вјерника, и оних који нису из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана