Вјерници данас изговарају ову молитву да би их кроз живот пратио анђео чувар

ГС
Вјерници данас изговарају ову молитву да би их кроз живот пратио анђео чувар

Српска православна црква данас слави дан сjећања на Светог мученика Конона Исавријског, светитеља из другог вијека који је због своје вјере и истрајности страшно страдао.

Прича каже да је читавог живота Конон био привучен не овоземаљским благом, већ духовним и небеским. Свети мученик Конон Исавријски, како хришћани вјерују, поучен би у вјери Христовој и крштен у име Пресвете и Животворне Тројице од самога Архангела Михаила, и до саме смрти невидљиво га је пратио овај анђео Божји.

Кад су га родитељи силом оженили, он прво вече узе свијећу и стави је под суд, па упита своју невјесту: “Шта је боље, свјетлост или тама?”

Она одговори: “Светлост”.

Тада јој он поче говорити о вјери Христовој, и о духовном животу као бољем и љепшем од тјелесног, те према предању тако успије да и њу, а потом и своје родитеље приведе у вјеру Христову.

И тако је Конон наставио да живи са својом невјестом, али као са сестром. Након што су му преминули родитељи, а убрзо и супруга, потпуно се повукао из свјетовног живота и посветио молитви и посту. Још за живота се прочуо као свети човјек, коме су многи долазили по савјет и утјеху, а забиљежен је и као велики борац за ширење хришћанства.

Црквене књиге кажу и да је чинио многа чуда – при једном гоњењу би ухваћен и мучен, и сав избоден ножевима. Његовом крвљу мазаху се болесници и одмах исцељиваху.

Свети мученик Конон Исавријски умро је у другом вијеку, у свом родном граду. Српска православна црква слави га 5. марта по црквеном, а 18. марта по грегоријанском календару.  И као што је Архангел Михаило бдио над Светим Кононом читавог живота, стари кажу да овај светитељ пази и чува вјернике.

Попут анђела чувара, он долази и води кроз живот људе који му се молитвом обрате за помоћ ријечима:

„Мученик Твој Господе, Конон, у страдању своме је примио непропадљиви вијенац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље побиједи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана