Вишковићу и Вулину признања "Капетан Миша Анастасијевић"

ГС
Foto: илустрација

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин добитници су престижног признања "Капетан Миша Анастасијевић", које се додјељује најбољим актерима привредног, политичког и друштвеног стваралаштва, одлучио је данас жири.

Вишковић и Вулин добили су признање за њихов изузетан допринос унапређењу односа једнородног народа коме Дрина није граница него мост који повезује, осмишљава привредну сарадњу, обогаћује културу и продуховљује стваралачке односе, саопштено је из компаније "Медија-инвент" из Новог Сада, која организује уручење награда у оквиру пројекта "Пут ка врху".

- Показало се то и у недељу на свечаном пуштању у промет дуго ишчекиваног моста "Братољуб", који је спојио њене питоме обале, моста који ће утицати на свеукупни развој односа Србије и БиХ. Они не само да заслужују признање, него и доприносе његовом угледу", наведено је у саопштењу жирија, чији је предсједник професор Радован Пејановић.

Признање ће бити уручено у Банским дворима у Бањалуци 8. децембра у 12.00 часова, на свечаности под називом "Од Капетана Мише до Николе Тесле".

Жири је одлучио да награда "Капетан Миша Анастасијевић" буде уручена и привредницима, и то предсједнику Компаније "Боксит" Милићи Рајку Дукићу, власнику компаније "Ланако" Небојши Нинићу, генералном директору "Електропривреде Републике Српске" Луки Петровићу, директору предузећа "Шуме Републике Српске" Славену Гојковићу, генералном директору "М:тела" Бањалука Јелени Триван, предсједнику компаније "ЕФТ" Вуку Хамовићу, сувласнику фирме "Инфарм ко" Сретену Николићу и директору Центра за пољопривреду и село Драшку Илићу.

За несебичан допринос развоју друштвеног стваралаштва, признања ће добити и професор Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Недељка Ивковић, професор Паневропског универзитета у Бањалуци Весна Новаковић, директор Културног центра "Бански двори" Младен Матовић, директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Бојан Ђенић, тренер ЖКК "Орлови" Бањалука Драгана Свитлица, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, сликар Слободан Видић, протојереј ставрофор Дарко Ђого, професор Светлана Душанић Гачић, професор Горан Бојић, архитектица Милана Стијак, начелник општине Лакташи Мирослав Бојић и професор Цвјетко Стојановић.

- У доношењу одлуке руководили смо се вредностима критеријима који су у складу са именом и делом Капетана Мише Анастасијевића, великог добротвора, филантропа, пословног човека. Те вредности су трајне, позитивне и пожељне, као што су: способност, образованост, предузетнички дух и иновативност, креативност, истрајност, пожртвовање и таленат. Затим, друштвена одговорност, филантропија, патриотизам и родољубље - истакао је Пејановић.

Осим Пјеановића, у саставу жирија били су и професори Миомир Павловић и Милица Костић, те новинарка Мирјана Кусмук и академик Миливоје Унковић.

Угледно признање "Капетан Миша Анастасијевић" установљено је 2000. године, потписивањем уговора Привредне коморе Војводине, Универзитета у Новом Саду и Јавног сервиса Радио-телевизије Војводине.

Основни циљ признања је промоција предузетничког и друштвеног стваралаштва, а прије шест година, захваљујући Привредној комори Републике Српске и универзитетима у Источном Сарајеву и Бањалуци, "Капетан Миша Анстасијевић" се додјељује и у Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана