Вишковић: Стиже нова опрема за бијељинску болнису за бољу дијагностику

Срна
Вишковић: Стиже нова опрема за бијељинску болнису за бољу дијагностику

БЕОГРАД - Предсједни Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је данас да ће у бијељинску болницу „Свети врачеви” стићи нова опрема, која укључује ЦТ скенер и магнетну резонанцу, што ће омогућити добру дијагностику.

 „Морамо што више пара да улажемо у превентиву да не долазимо у позицију да лијечимо. Ако корона може да нас научи неким стварима онда је то превентива. Са нивоа Владе ћемо покренути акцију за превентивне прегледе”, рекао је Вишковић новинарима у Бијељини, који је данас са предсједником Српске Жељком Цвијановић разговарао са руководством бијељинске болнице.

 Он је истакао да руководство Српске дијели задовољство са здравственим радницима што је епидемиолошка ситуација под контролом, те што је број обољелих значајно мањи.

 „Међутим, дијелим мишљење и директора бијељинске болнице да се ми већ сад морамо припремити за наредне дане не знајући да ли ће припремљени капацитети бити потребни”, рекао је Вишковић.

Он је навео да ће у овој здравственој установи бити ојачани кисеонички доводи и повећан број лежајеве.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је бијељинска болница срце живота ове регије и да је стање у здравству неупоредиво боље од када је изграђена.

Она је поручила да је захвална на оном што раде људи у здравственом сектору, а посебно оном што су урадили у току пандемије.

Цвијановићева је исказала захвалност и Влади Српске која је интервенисала када је у питању здравствени сектор, али и подршком привреди да се не угасе радна мјеста и локалним заједницама којима је надомјестила средства које су изгубиле усљед смањених прихода.

Она је указала да то посматра као велики потенцијал Републике Српске - прво онај људски, стручни, па патриотски и наравно институционални.

„Ми смо озбиљна заједница иако смо малобројни у односу на неке велике и многољудне заједнице и увијек сам поносна када препознам тај капацитет који улажемо, свако као појединац и наравно институције са своје стране и заједно са намјером да превимо бољи амбијент”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да подржава оно што је видјела у болници у Бијељинии.

Директор Болнице „Свети врачеви” Златко Максимовић је поручио да вјерује да ће сви заједно направити све да корисници услуга имају што бољу здравствену заштиту.

 „На састанку сам пренио даи мамо одређену опрему која је застртарјела, да треба улагати у возни парк и неке друге проблеме. Ми већ поправљамо финансијско стање и битно је да имамо план”, рекао је Максимовић.

Радован Вишковић изјавио је данас да је поносан на чињеницу да је здравствени систем Српске успио да превазиђе све недаће пандемије вируса корона и да је „једна мала Република, захваљујући здравственим радницима, постала велики џин”.

„Не желим да дијелим лекцију да ли је неко више, а неко мање терета поднио. Ми смо радили свој дио посла, а ви свој. Успјели смо скупа и то је најважније”, рекао је Вишковић новинарима приликом посјете бијељинском Дому здравља.

Он је изразио жаљење за сваким изгубљеним животом, али истакао да је поносан на чињеницу да је здравствени систем Српске, коју, како је рекао, са свих страна покушавају да омаловаже и да је нема, успио све да превазиђе.

„На њихову жалост, а на нашу срећу, нису успјели. Прогнозе које су нам давали на почетку короне, знајући шта се дешавало једној великој Италији, Француској, Шпанији, говорили су да ми у Српској нећемо издржати ни два мјесеца и да нећемо имати капацитета, опреме, радника... То се није десило. Једна мала Република Српска постала је један велики џин, захваљујући вама”, истакао је Вишковић.

Наводећи да епидемиолошка ситуација данас више него добра, каже Вишковић, Српска се спрема за наредне дане.

„И даље улажемо у капацитете, кисеонички развој, у све ствари које треба да кажу да је корона иза нас”, рекао је Вишковић.

Када је ријеч о процесу вакцинације, Вишковић истиче да је Српска, нажалост, покушала да буде кооперативна са БиХ и да процес набавке вакцина иде са ивпа БиХ, те да је у том процесу обманута и слагана.

„Изгубили смо драгоцјено вријеме, требали смо се вратити на тржиште и изборити кад су већ многи прије нас платили вакцине. Успјели смо и у томе”, рекао је Вишковић.

Он је навео да Федерација БиХ, иако је дупло већа од Републике Српске, није успјела самостално да набави ниједну вакцину.

„Ми смо успјели да договоримо готово 300.000 вакцина са Кинезима, 400.000 са Русима и да са Русима потпишемо оквирни споразум за 1,2 милиона доза. То значи да је Српска у овом моменут у реду за вакцине”, нагласио је Вишковић.

Директор Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин рекла је да је ова здравствена установа све вријеме имала подршку републичких институција.

„Иако смо установа на нивоу града, без помоћи републичких институција не би могли. Наш Дом здравља први је почео са вакцинацијом у Српској и са данашњим даном је више од 13.00 ванцинисаних и рекацинисаних, што је за сваку похвалу”, рекла је Ђукинова.

Она је нагласила да није било сарадње између примарне и секундарне здравствене заштите, Бијељина не би била најбоља у региону са најмањим бројем смртних случајева од ковида 19.

Ђукинова је рекла да ће до октобра бити вакцинисано преко 50 одсто становништва које због тога не треба да се боји новог таласа епидемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана