Вишковић: Српска оснива републичку фармацеутску кућу

Срна
Вишковић: Српска оснива републичку фармацеутску кућу

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Српска покренула иницијативу за формирање властите, односно републичке фармацеутске куће преко које би грађанима био обезбијеђен већи избор квалитетних лијекова по повољним цијенама.

Вишковић је истакао да ресорно министарство већ припрема документацију, те да ће фармацеутска кућа бити сто одсто у власништву Републике Српске.

"Желимо да кренемо у борбу против фармацеутских лобија. Наш циљ није да се обрачунавамо са било којом фармацеутском кућом већ да нашим грађанима омогућимо што боље лијекове по што повољнијим цијенама", рекао је Вишковић за "Еуро блиц".

Према његовим ријечима, то нико не може оспорити нити забранити.

"Немам ништа против ниједне фармацеутске куће, али када могу да на неком другом тржишту нуде лијекове по знатно јефтинијим цијенама него у БиХ, па нека уђу и овдје у конкуренцију са цијенама као што то раде у окружењу", нагласио је Вишковић.

Говорећи о вакцинацији у Републици Српској, Вишковић је навео да су институције урадиле све да се обезбиједе вакцине.

"У нашим складиштима тренутно имамо више од 700.000 доза вакцина различитих произвођача, што је велики успјех за тако малу Републику као што је наша. Обезбиједили смо вакцине и за то издвојили више од 40 милиона КМ", навео је Вишковић.

Одговарајући на тврдње опозиције у Републици Српској да је прилив директних инвестиција у Српску "на нивоу статистичке грешке", Вишковић је поручио да је опозиција ту да критикује, те да не очекује од ње да хвали власт.

"Међутим, често њихове критике немају везе са реалношћу. Нека погледају економске показатеље Републике Српске и онда причају. Подсјетићу их на инвестиције које смо договорили са Србијом, од којих се неке већ реализују, а неке тек требају попут аеродрома Требиње, `Бук Бијеле`, ауто-пута Рача-Бијељина и других", подсјетио је Вишковић.

Премијер Српске је указао и на инвестиције договорене након недавне посјете Руској Федерацији, те навео да је недавно имао састанак са америчким инвеститорима који су изразили споремност да раде у Републици Српској.

"Крајем септембра имам састанак са њемачким инвеститором који има већ своју инвестицију на подручју Бијељине, а који жели да договори детаље око пресељења њихових производних капацитета из Румуније у Српску", напоменуо је Вишковић.

Према његовим ријечима, кинески партнери у наредне двије седмице требају почети са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор.

"Такође, са Кинезима у наредним данима треба да потпишемо коначно уговор око изградње ХЕ `Дабар`. У завршној фази су преговори о хидроцентрали на ријеци Бистрици. Појављује се пољски инвеститор који би требао да настави инвестицију везано за блок термоелектране `Угљевик 3`", нагласио је Вишковић.

Вишковић је истакао да подржава стране инвестиције и да ће учинити све да их овдје буде што више, али да неће занемарити ни домаће инвеститоре.

"Захваљујући домаћим инвестицијама ми имамо овакве економске показатеље које имамо", рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана