Вишковић: Буџет стабилан, исплата пензија редовна

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је буџет Српске стабилан, да се обавезе извршавају и да пензионери данас имају редовну исплату, наводећи да Фонд ПИО Федерације БиХ /ФБиХ/ дугује Српској 1,3 милијарде КМ по основу пензија.

"Ми смо свим нашим пензионерима који су право на пензију стекли у ФБиХ све ове године усклађивали пензије", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након свечане академије поводом 30 година рада Фонда ПИО Републике Српске.

Он је рекао и да је Влада Српске из буџета обезбиједила додатних 20 милиона КМ за исплату мајских пензија у Српској.

Вишковић је истакао да су пензије у Републици Српској од 2013. године повећане за више од 55 одсто.

"У ово повећање пензија нису урачуната једнократна давања пензионерима од 100 КМ прије више од годину дана, као и давања пензинерима од 100 КМ која смо најавили у наредних мјесец дана", рекао је Вишковић и додао да би, да су ова давања урачуната, укупан проценат повећања пензија у Републици Српској износио око 60 одсто.

Он је навео да су у буџету Републике Српске за пензионере у овој години за 100 одсто увећали износ за бањско лијечење, који је прошле године био на нивоу 250.000 КМ, док у овој години износи 500.000 КМ.

Вишковић је истакао да међу 272.000 пензионера има око 120.000 бораца Војске Републике Српске /ВРС/ који су стекли право на пензију.

Он је рекао да има око 10.000 бораца ВРС млађих од 60 година који имају потребу да им институције Српске на било који начин помогну, те око 5.000 бораца старијих од 60 година којима је једино примање борачки додатак, поручујући да ће рјешавање овог проблема бити у фокусу рада Владе у наредном периоду.

Вишковић је нагласио да су Влада Републике Српске, Фонд ПИО и Удружење пензионера партнерски све ове године градили што боље услове за пензионере у Српској.

Он је нагласио да је Фонд ПИО Републике Српске најбоље резултате у раду имао у прошлој години, истичући да је Фонд данас међу најбољим институцијама у Српској.

Вишковић је директору, менаџменту и запосленима у Фонду ПИО Републике Српске честитао 30 година успјешног рада.

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је новинарима да ће Фонд у наредним годинама наставити успјешан рад и развој, примјењујући најквалтетнија информатичка достигнућа уз едукацију кадра.

Он је навео да је Фонд ПИО у протеклих 30 година исплатио више од 17,5 милијарди КМ.

Директор Фонда ПИО Србије Драгана Калиновић честитала је руководству Фонда ПИО Републике Српске јубилеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана