Вишак 4.500 радника у здравству

Драгана Орловић
Вишак 4.500 радника у здравству

Бањалука - Домови здравља и болнице у Републици Српској не придржавају се стандарда и прописа о броју запослених, потврђују најновије анализе Фонда здравственог осигурања РС према којима у здравственом систему постоји вишак од укупно 4.514 радника.

Према тим анализама, у које је “Глас Српске” имао увид, евидентно је да ниједан дом здравља, а ни болница не поштују нормативе које прописује Министарство здравља и социјалне заштите РС о потребном броју запослених. Тако прописане квоте ресорног министарства о запошљавању медицинског и немедицинског кадра највише прекорачује Универзитетски клинички центар РС, који је закључно са 31. децембром прошле године умјесто 1.404 имао 2.843 радника. На другом мјесту по одступању од прописаног броја запослених је Болница Фоча, која је у ову годину ушла са 307 радника вишка, а много боља ситуација није ни у Болници Приједор, чији је платни списак дужи за 244 запослена него што је неопходно.

У фонду истичу да су и раније указивали на већи број радника у здравству, али се негдје увијек очекивало, а посебно се то односи, како наводе, на руководиоце, да све те “прекобројности” и неефикасности финансирају осигураници.

- Оснивачи домова здравља су локалне заједнице које ништа или незнатно издвајају за финансирање здравствене заштите, а директно утичу на политику запошљавања и избор руководства - поручују из фонда.

Додали су да ФЗО не утиче ни на кадровска питања у болницама, али сматрају да је потребна рационализација, контрола и управљање трошковима.

- Није добра дугогодишња пракса руководилаца болница да новац који добијају од нас само преусмјере или распореде, јер улога менаџера је да управља, планира и контролише пословање - истичу у фонду.

И у Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу да су потребне боље контроле и мањи трошкови новца у здравственом систему, што подразумијева одговоран приступ приликом планирања људских ресурса с циљем да оно што је намијењено за лијечење пацијената за то буде и утрошено.

Директор Универзитетског клиничког центра РС Владо Ђајић каже да њихово руководство прати потребе и захтјеве пацијената, које су далеко веће него ранијих година, и да на основу тога и креирају свој план рада.

- Годинама нису примани радници, тако да је много старијих љекара и медицинских сестара, а чињеница је да се добар љекар не може направити без најмање десет година радног стажа. На примјер, за кардиохирургију, коју планирамо да отворимо у фебруару, морамо бар шест мјесеци раније примити раднике да их обучимо - објашњава Ђајић.

Он додаје да ће њихових 12 запослених ићи на шестомјесечну обуку у Београд и Сремску Каменицу и да су сви на платној листи иако у том периоду неће радити.

- Око 50 љекара са четири-пет клиника у идућих пет година ће отићи у пензију, зато морамо раније планирати, те примити и обучавати нове људе - наглашава Ђајић и додаје да нормалан човјек себи у кући планира, па тако и одговоран руководилац прави унапријед планове.

Он додаје да све то ствара и веће трошкове, које потом фактуришу ФЗО РС.

- Ипак, нико не разумије да можемо наплатити само оно што урадимо и да то и фактуришемо фонду, чије се анализе често косе са реалним потребама - додао је Ђајић.

И директор Болнице Приједор Мирко Совиљ сматра да постојећи стандарди и нормативи о броју запослених нису добро урађени или су лоше тумачени. У приједорској болници је, како каже, 498 стално запослених, док су остали на одређено вријеме, као замјене за раднике на породиљском и трудничком одсуству или дужем боловању.

- Постојећи стандарди посматрају пружање здравствене услуге сходно броју становника, очекујући на основу њих и одређени број пацијената. Међутим, у реалности морамо обезбиједити 24 часа здравствену заштиту и имати све специјалисте како бисмо збринули све пацијенте - објашњава Совиљ.

Директор Болнице Фоча Радмил Марић каже да је са 31. августом ове године имао укупно 440 стално запослених. Међутим, имају, каже, више од 70 радника који ће у идућих пет година испуњавати услове за одлазак у пензију.

- Направили смо већ систематизацију, којом је пројектовано 380 радника, и она је већ у ресорном министарству, па чекамо потврду - навео је Марић.

У Дому здравља Бањалука кажу да је на дан преузимања дужности новог директора у тој установи било 877 радника, док их је данас 871. Тврде да стандарди и нормативи представљају оквир за уговарање средстава који често не прати стварно стање потреба за кадром.

Установе са највећим вишком медицинског и немедицинског кадра

(подаци са 31. децембром 2018. године)

Установе                      Потребан број    Запослени    Вишак

                                           радника                                          радника

УКЦ РС                              1.404                        2.843               1.439

Болница Фоча                185                            492                   307

Болница Бијељина       347                            591                   244

Болница Приједор       302                             527                   225

ДЗ Бањалука                  676                             877                   202

Болница И. Сарајево   171                             373                    201

Болница Требиње       167                              340                   173

Болница Зворник        202                              325                   123

ДЗ Зворник                     168                              257                    89                  

ДЗ Добој                           207                             280                     73

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана