Видовић: Додатна средства Владе Медицинском факултету за опремање нових просторија

Срна
Видовић: Додатна средства Владе Медицинском факултету за опремање нових просторија

ФОЧА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић најавила је данас у Фочи да ће Влада Српске преузети обавезу опремања новог блока Медицинског факултета, који је у изградњи, те истакла да ова високошколска установа има све већи број студената, међу којима је ове године и прва генерација страних студената који ће студирати медицину на енглеском језику.

Влада Српске раније је обезбиједила 600.000 КМ за енергетску ефикасност зграде Медицинског факултета.

Надоградњу трећег спрата са 250.000 КМ финансирају Факултет и општина Фоча, а за опремање је потребно обезбиједити око 500.000 КМ.

“Импресионирана сам свим што је овдје урађено и што се ради, поготово јер се један дио ради властитим средствима, што је неуобичајено за факултете, као и чињеницом да овај факултет има све већи број студената у времену када, углавном, наши факултети имају нешто мањи број студената”, напоменула је Видовићева.

Она је истакла да је велики престиж и понос за Републику Српску што ће на Медицинском факултету студирати и страни студенти на енглеском језику.

“Влада ће сигурно препознати све ове добре резултате и обезбиједиће средства за опремање спрата који се сада гради, а евентуално и за све друго што буде потребно”, рекла је Видовићева.

Она је оцијенила да Медицински факултет биљежи боље резултате од многих факултета у већим градовима.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић наводи да су нови капацитети потребни јер се повећава број студената.

“Уз помоћ Министарства за просторно уређење, завршавамо енергетску ефикасност зграде, а оно што нам недостаје је сређивање и опремање простора који ћемо саградити. Од Видовићеве смо добили обећање да ће Влада помоћи завршетак овог пројекта, тако да се надамо да ћемо до краја наредне године, односно до почетка сљедеће школске године имати опремљене нове просторе, како за стране студенте, тако и за домаће”, рекао је Бокоњић.

Видовићева је обишла и мјесто радова на модернизацији и опремању Универзитетске болнице, за шта је Влада Српске обезбиједила 16,3 милиона КМ.

Директор ове установе Радмил Марић каже да је планирано да радови буду завршени до краја 2021. године.

“Договорили смо са министарком финансија да се нађу средства за све што буде требало у будућности за додатне радове да Универзитетска болница заокружи цијели циклус адаптације и опремања и да крајем 2021. буде савремена болничка установа, као наставна база Медицинског факултета која ће у потпуности да задовољи све стандарде”, рекао је Марић.

Након посјете Богословском факултету и састанка са управом ове високошколске установе, Видовићева је изјавила да студенти имају завидне услове за рад.

“Готови сви професорски кадрови су из Српске, само мали број професора долази са стране, што говори да је Факултет квалитетан и да оспособљава властите кадрове. Влада Српске је расположена да помогне свим факултетима, грант Богословског факултета је низак, тако да ћемо се потрудити да им поправимо статус”, рекла је Видовићева.

Декан Богословског факултета Владислав Топаловић истакао је да је овај факултет идентитетска институција српског народа у БиХ, те да су са Видовићевом разговарали о унапређењу наставе, као и о епидемиолошким мјерама.

Видовићева се у Фочи састала и са начелником општине Радисавом Машићем.

Она је похвалила општинско руководство, истичући да њихов буџет може служити за примјер многим општинама.

“У структури буџета, 40 одсто су инвестиције. Можда је то и једина општина у Српској која има толики проценат учешћа капиталних инвестиција у буџету. Општина је задужена само девет одсто, што даје вјетар у леђа наредном мандату да има простора да настави домаћинско пословање”, рекла је Видовићева.

Она је додала да се још једном увјерила да Фоча треба да добије статус града.

“И ови факултети и Болница су нешто што обезбјеђује Фочи статус града и то је нешто што у наредном периоду морамо завршити у што краћем року”, нагласила је Видовићева.

Машић је рекао да у Фочи од републичких институција очекују инвестиције у дрвну индустрију, те у развој путних комуникација, прије свега магистралних и регионалних путева.

“Очекујемо и велике инвестиције у хидроенергетици, што би помогло запошљавању, а тиме и локалном буџету”, навео је Машић.

Он је напоменуо да је општина Фоча за санирање посљедица епидемије вируса корона од Владе Српске ове године добила 650.000 КМ, те додатних 500.000 КМ за реконструкцију саобраћајнице између два градска гробља, која повезује насеља Лазарево и Бараковац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана