Вицан: Од почетка године више од 4.800 покушаја незаконитог преласка

Срна
Вицан: Од почетка године више од 4.800 покушаја незаконитог преласка

БИЈЕЉИНА - Од почетка године припадници Граничне полиције БиХ одвратили су више од 4.800 особа од покушаја незаконитог преласка границе, а највише их је било из Пакистана, Авганистана, Марока и Бангладеша, рекла је Срни портпарол Граничне полиције БиХ Франка Вицан.

Према њеним ријечима, на подручју које покрива Теренска канцеларија "Сјевероисток – Бијељина" за девет мјесеци евидентирано је око 800 миграната који су затечени у незаконитом преласку или у покушају незаконитог преласка границе БиХ.

Она истиче да је, у складу са Споразумом о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе у Канцеларији граничне полиције Бијељина, као испомоћ ангажован одређени број припадника МУП-а Републике Српске и Дирекције за координацију полицијских тијела.

 "Такође, Споразумом са Полицијом Брчко дистрикта и Министарством унутрашњих послова Посавске жупаније, прописано је ангажовање припадника ових полицијских агенција које се обавља кроз заједничке обиласке/праћења, а у складу са оперативним процјенама и плановима Граничне полиције БиХ", рекла је Вицанова.

Према њеним ријечима, од самог почетка мигрантске кризе у БиХ, највећи притисак миграната евидентиран је на подручју дјеловања граничне полиције Зворник и Вишеград.

"Гранична полиција БиХ предузима појачане мјере надзора границе ради спречавања незаконитих прелазака. Мјере обухватају и ванредно ангажовање људства, прераспоређивање људства и техничких капацитета, ангажовање полицијских службеника других полицијских агенција у БиХ као испомоћ Граничној полицији БиХ (Дирекције за координацију полицијских тијела, Агенције за истраге и заштиту, МУП-а Републике Српске) те су скоро сви људски и материјално-технички капацитети Граничне плиције БиХ од почетка мигрантске кризе распоређени на источни дио границе", рекла је она.

 Мигранти су до сада незаконито покушавали прећи границу самостално или уз помоћ кријумчара и организованих криминалних група за кријумчарење миграната.

Вицанова каже да су мигранти добро увезани у комуникацији с другим мигрантима, размјењују искуства, мапе, дају упуте за руте кретања и друге информације ради одабира најлакше руте кроз земље транзита до земаља ЕУ.

"Мигранти се обично крећу у мањим групама, те споредним путним комуникацијама незаконито покушавају да уђу у БиХ слободним пјешачким кретањем преко границе, најчешће непосредно уз граничне прелазе и заобилазећи их, пребацивањем пловилима или газећи преко ријеке Дрине, скривањем у товарном простору теретних возила, те на друге начине", навела је  Франка Вицан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана