Веритас: Ексхумиране жртве у Машићкој Шаговини су Срби

Aгенције
Веритас: Ексхумиране жртве у Машићкој Шаговини су Срби

Београд - Посмртни остаци 19 жртава који су протеклих дана ексхумирани у Хрватској у селу Машићка Шаговина су Срби, које су у децембру 1991. године у том селу током прослављања славе Светог Николе заробили и на свиреп начин побили припадници хрватских "зенги", саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас".

"Веритас" напомиње да се из јучерашњег штурог саопштења ресорног хрватског министарства не може закључити о чијим жртвама је ријеч, али да "Веритас" има сазнања да су жртве Срби из Машићке Шаговине и добровољци из Србије, које су ноћу на Светог Николу, између 18. и 19. децембра 1991. године, заробиле и побиле хрватске снаге.

У саопштењу се наводи да су те ноћи мјештани села, које су 90 одсто чинили Срби, заједно за добровољцима из Србије, славили Светог Николу, када су упали припадници 108. добровољачке бригаде такозваног Збора народне гарде /ЗНГ/.

Хрватске "зенге" су тада заробиле, а потом и побиле око 50 људи, међу којима је било 24 добровољца из Србије, а остали су били цивили и припадници Територијалне одбране из Машићке Шаговине.

Најмање пет лешева хрватска страна је почетком јануара 1992. године предала припадницима ЈНА.

Лешеви су толико били измасакрирани, са разбијеним главама, поломљеним удовима, одсјеченим носевима и језицима, са забијеним ексерима под нокте, да још до данас нису идентификовани, већ су под ознаком "НН" покопани на гробљу Лешће, гдје се и данас налазе.

У Машићкој Шаговини било је покопано 28 лешева, већина под именом, од којих је у међувремену најмање пет ексхумирано и предато српској страни у више размјена и које су након тога идентификовале њихове породице.

Хрватска страна је до сада одбијала ексхумацију преосталих лешева из Машићке Шаговине под разним изговорима. За остале лешеве се не зна ни мјесто укопа.

"Веритас" оцјењује да управо због информација које посједује о жртвама у Машићкој Шаговини, хрватско Министарство није дало опширније податке о њиховој националној и војној припадности.

Ресорно хрватско министарство је саопштило да су у присуству представника тог министарства, као и представника Комисије за нестала лица Србије од 15. до 17. октобра ексхумирани посмртни остаци 19 жртава у Машићкој Шаговини, у Бродско-посавској жупанији, погинулих 1991. године.

Остаци жртава ће бити пребачени у хрватски Завод за судску медицину и криминалистику ради идентификације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана