Верхаз: Тестирање на ХИВ/АИДС је веома значајно

Срна
Верхаз: Тестирање на ХИВ/АИДС је веома значајно

БАЊАЛУКА- У посљедње двије године биљежи се нешто већи пораст броја инфицираних од ХИВ/АИДС-а у Републици Српској због чега је важно подизати свијест о значају тестирања, рекла је начелник Клинике за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Српске Антонија Верхаз.

Поводом 1. децембра, Дана обиљежавања борбе против ХИВ/АИДС, Верхазова је рекла да је на овој клиници данас организовано бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на вирус ХИВ-а брзим, рапид тестовима.

"Вољели бисмо да тестирање буде на још вишем нивоу, јер је ријеч о болести која се може јако добро држати под контролом ефикасном терапијом", казала је Верхазова новинарима у Бањалуци. Верхазова је рекла да су од 1. децембра прошле године до данас откривена 22 нова случаја, а од тога 18 који су имали ХИВ и четворо са АИДС-ом.

"Тестирање значи могућност да рано откријете болест, а то значи да можете болест рано да лијечите, за шта је предуслов да особа буде у добром здравственом стању и да узима терапију до краја живота", рекла је Верхаз. Она је навела да су протеклих годину и по уведена два нова антивирусна лијека у лијечење ових пацијената, те да су току интензивни преговори са Фондом здравственог осигурања Српске за увођење још једног савременог лијека.

Специјализант инфектологије за УКЦ Борко Павлица рекао је да се тестирање поводом 1. децембра обавља у амбуланти у Савјетовалишту Клинике за инфективне болести у приземљу до 19.00 часова, а може се обавити анонимно и у оквиру Савјетовалишта за ХИВ сваким радним даном од 7.00 до 15.00 часова. Инфектолог у УКЦ-у Бранкица Малешевић је рекла да су од првог откривеног пацијента са ХИВ/АИДС-ом до данас у Српској регистрована 173 лица, те да се на лијечењу налази 91 лице, док је 30 лица од првог случаја умрло.

Тестирање на ХИВ/АИДС данас ће од 15.00 до 21.00 час бити организовано и у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање Института за јавно здравство Републике Српске. Епидемиолог Института Нина Родић Вукмир рекла је да се Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а обиљежава од 1988. године ради промоције здравих понашања у циљу превенције ове болести, те да се 38 милиона људи у свијету носи са ХИВ инфекцијом.

Епидемиолог у Институту Љубица Јандрић је рекла да се инфекција најчешће преноси полним хомосексуалним и хетеросексуалним путем, највећи број обољелих је мушког пола и највише особе у доби од 39 до 49 година.

Она је рекла да је због ковида 19 дошло до застоја у финансирању и посвећености овом глобалном проблему, те и до повећања броја обољелих, али да се у Српској у континуитету спроводи епидемиолошки надзор, тестирање, лијечење и психосоцијална подршка на Клиници за инфективне болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана