Велики удар и на болничке амбуланте

Милијана Латиновић
Велики удар и на болничке амбуланте

БАЊАЛУКА - На удару петог таласа вируса корона све више су и болничке респираторне амбуланте у Српској кроз које дневно прође стотине пацијената, а љекари истичу да заражени који су вакцинисани шмрцају свега дан или два, док невакцинисани заврше на терапији кисеоником.

Према подацима из извјештаја Института за јавно здравство РС, од почетка године вирус корона потврђен је код 5.604 особе, а број хоспитализованих од 3. јануара до јуче повећан је за 198 пацијената. Осим велике гужве испред АРИ и “ковид” амбуланти домова здравља које су забиљежене протеклих дана и чекања на ред на преглед или тестирање, све више посла имају и љекари у болничким амбулантама и “ковид” одјелима.

Први човјек УКЦ-а Владо Ђајић рекао је за “Глас Српске” да је сваки коментар сувишан када и даље има оних који бјеже од вакцине.

- Сваки дан имамо од 150 до 200 прегледа у нашој респираторној амбуланти. Притисак је огроман, а сва тајна је у вакцинацији. Вакцинисани шмрцају два или три дана и не лијежу у болничке кревете, док они невакцинисани, нажалост, заврше и на респиратору - истакао је Ђајић.

Пуне руке посла имају и љекари у респираторној амбуланти у болници у Градишци. Директор те здравствене установе Рајко Додик истиче да је прије неколико седмица у тој амбуланти дневно било око 60 прегледа, а сада и до 180.

- На срећу клиничке слике су благе и много тих пацијената се уз одговарајућу терапију врати на кућно лијечење. Биљежимо благи раст хоспитализовнаних, али је удар на амбуланту велики - рекао је Додик.

Иако се ситуација мијења из дана у дан, Додик истиче да је ситуација ипак нешто боља уколико се пореди с оним периодима када је у болницама укупно било више од 1.000 “ковид” пацијената, а потрошња кисеоника енормна.

- У јеку пандемије трошили смо тону до тону и по кисеоника дневно, а сада око 500 килограма тако да је и у том смислу ситуација боља - казао је Додик.

Епидемиолошка ситуација након новогодишњих празника погоршана је и у Вишеграду, а директорка тамошњег Дома здравља Снежана Ђуровић рекла је да у току дана буде прегледано и до 70 пацијената.

- Болничку терапију у Дому здравља прима тридесетак особа. У већини случајева заражени су невакцинисани, али има и вакцинисаних и они су с лакшим симптомима - нагласила је Ђуровићева.

Пулмолог у Дому здравља Вишеград Горан Лончаревић каже да је клиничка слика у односу на раније таласе блажа.

- Али то не смије да нас завара. Људи који су у доброј физичкој кондицији релативно добро подносе болест, међутим постоје и случајеви компликација код особа које имају придружена обољења, старијих, дијабетичара, лица с повишеним крвним притиском, срчаних болесника, гојазних - нагласио је Лончаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана