Велика заинтересованост медија за прашуму Јањ

Срна
Foto: срна

ШИПОВО - Од када је Одбор за свјетску баштину Унеска прогласио прашуму Јањ природним добром од свјетског значаја, постоји већа заинтересованост посјетилаца за овај природни драгуљ, а посебно медијска, рекла је Срни руководилац радне јединице за заштиту и очување прашумског резервата у склопу Шумског газдинства "Горица" у Шипову Роса Ракита.

"Прашума Јањ, која је од Шипова удаљена тридесетак километара, сада је дио међународне мреже заштићених природних локалитета, којих у свијету има 94 у 18 земаља", нагласила је Ракита.

Посјете дозвољене у ограниченом броју

Унеско обезбјеђује дугорочну заштиту, а, додала је она, биће олакшани и приступи међународним средствима.

"Прашума Јањ је заштићена првом `А` категоријом према ИУЦН (Међународна унија за заштиту природе) категоризацији. Посјете су дозвољене, али у ограниченом броју, у групама до 20 људи и уз присуство стручног лица", испричала је Ракита.

Она је нагласила да на сајту Газдинства постоје све информације о прашуми, као и о начину организовања посјета.

"Обавезно се мора поднијети захтјев управљачу, што је у овом случају Шумско газдинство `Горица`, које је у саставу јавног предузећа `Шуме Српске`. Посјетиоци нагласе шта их занима, па ми дајемо сагласност", објаснила је она.

Ракита је рекла да су ове године имали организованих посјета, међу којима су посјете студената Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци, који сваке године долазе на теренску наставу.

Према њеним ријечима, у прашуми Јањ спроводе се и истраживања.

Ракита је истакла да је стављање под Унескову заштиту велики корак за развој туризма општине Шипово.

"Шипово има богату туристичку понуду, лијепе ријеке, планине, Ваганску пећину, прашуму Јањ и мислим да ће у будућности бити много посјетилаца", навела је Ракита.

Према њеним ријечима, прашуме су шуме створене природним путем, које су без икаквог дјеловање човјека живјеле, обнављале се и умирале.

"Ту су стабла свих висина и дебљина и старости, од најмлађих до најстаријих и на остацима природно умрлих стабала буја нови живот", рекла је она.

Ракита је навела да је геолошка подлога прашуме Јањ доломит, што је издваја од осталих, те да је основна вриједност по вегетацији резервоара ове прашуме аутохтоност шуме букве, јеле и смрче.

Успјешна заштита готово седам деценија - чувари свакодневно обилазе прашуму

Она је истакла да се прашума Јањ, површине 295 хектара, успјешно чува од 1954. године, те да имају чуваре који је редовно и свакодневно обилазе.

Прашуму Јањ, која се налази на западном дијелу масива Столоваш, одликује и богат животињски свијет, међу којем има заштићених, трајно заштићених, привремено ловостајем заштићених и незаштићених врста.

Унесков Одбор за свјетску баштину прогласио је 28. јула строги природни резерват "Прашума Јањ" природним добром од свјетског значаја, чиме је ова прашума постала прво природно добро из Републике Српске и БиХ уписано на Унескову листу свјетске природне баштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана