“Вечерњаков печат”: Најзаслужније окитили признањима

Милијана Латиновић
“Вечерњаков печат”: Најзаслужније окитили признањима

Мостар - Селектор фудбалске репрезентације Хрватске Златко Далић и седморица репрезентативаца поријеклом из БиХ проглашени су за личности године на манифестацији “18. Вечерњаков печат”.

Ова традиционална манифестација, коју организује “Вечерњи лист БиХ”, одржана је у сриједу увече у Мостару и у први план је ставила људе који су се посебно истакли у прошлој години. Престижно признање у области науке добио је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

- Сарадња између универзитета у БиХ, ректора и ректорских тимова, је на одличном нивоу и сматрам да она може бити узор свима који раде на различитим позицијама и у различитим институцијама - поручио је Гајанин и нагласио да је “Вечерњаков печат” који му је уручен признање академској заједници у Српској и БиХ. У истој категорији награђени су и ректори Универзитета у Сарајеву Рифет Шкријељ и Свеучилишта у Мостару Зоран Томић.

Далић, који је у име награђених репрезентативаца Хрватске преузео признање, рођен је у Ливну, а са репрезентацијом те земље прошле године освојио је сребро на Свјетском првенству у фудбалу у Русији.

- Ово је посебан тренутак за мене, за све нас. Захваљујем свима који сте били велика подршка на Свјетском првенству, захваљујем на овом печату који је наше сребро позлатио - рекао је Далић.

Признање за личност године добили су репрезентативци Матео Ковачић из Котор Вароша, Ведран Ћорлука из Дервенте, Дејан Ловрен из Краљеве Сутјеске, Тин Једвај из Мостара, Иван Ракитић из Жепча, Марио Манџукић из Посавине и Лука Модрић који је играо у Премијер лиги БиХ.

Манифестацију којој су присуствовали бројни званичници свечано је отворила предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић. Иако је раније било најављено да ће “Вечерњаковом печату” присуствовати и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, он је одбио да дође на манифестацију, нагласивши да не жели присуствовати обиљежавању 27 година од пријема БиХ у УН јер он то, како је истакао, не подржава.

За хуманост године признање је постхумно додијељено Сенаиду Ишерићу који је спасао оца и сина који су се утапали и при том изгубио живот. Признање је примио његов син Мирза. У категорији подухват године признање је уручено Аднану Мевићу, шестмилијардитом становнику планете Земље. За привредника године изабрана је директорица “Еурохерц осигурања” Младенка Гргић, док је у области јавне управе признање додијељено Ирени Хаџиабдић. У категорији локални лидери “Вечерњаков печат” уручен је градоначелницима Источног Сарајева и Сарајева, Ненаду Вуковићу и Абдулаху Скаки. За спортисту године проглашен је кошаркаш Мирза Телетовић, а “Вечерњаков печат” за посебне спортске успјехе добио је Душко Бајевић, један од најтрофејнијих тренера у историји БиХ. Признање за животно дјело добио је пјевач Мате Булић, а “Печат” је постхумно додијељен глумцу Иви Грегуревићу. “Вечерњаков печат” је у области културе уручен и пјевачу Здравку Чолићу који је својим хитовима увеличао манифестацију.

Честитка

Главном уреднику “Вечерњег листа” Дражену Кларићу уручена је посебна честитка поводом 60. рођендана листа с више од хиљаду потписа.

- Ми у “Вечерњаку”, као што видите, велика смо породица која је већ 60 година с вама, кад плачете и када се смијете. Били смо с вама кад смо побјеђивали, али кад је било и пораза. Били смо с вама и кад се нисмо најбоље разумјели, али смо се уважавали. Могу само обећати да ће “Вечерњи лист” и сљедећих 60 година бити с вама - рекао је Кларић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана