Већ планула најлуђа ноћ у скупљим хотелима

Јелена Станић
Већ планула најлуђа ноћ у скупљим хотелима

БАЊАЛУКА - Грађани у Српској упркос неизвјесној епидемиолошкој ситуацији увелико размишљају о зимовању и прослави Нове године, а док се за путовања на дестинације ван граница за сада углавном распитују, аранжмани за прославу најлуђе ноћи и то у скупљим хотелима на Јахорини и планинама у Србији већ су резервисани.

Истичу то у већини туристичких агенција у Републици Српској, наводећи да интересовања за путовањима не мањка упркос пандемији.

Директор “Унис турса” из Бањалуке и члан Управног одбора Удружења угоститеља и хотелијера “Хорека” РС Зоран Прерадовић казао је да је највећа потражња за Јахорину и Копаоник.

- У појединим скупљим хотелима на овим планинама смјештајни капацитети за 31. децембар су попуњени док је због неизвјесне епидемиолошке ситуације нешто мање интересовање за удаљеније дестинације - рекао је Прерадовић за “Глас Српске”.

Новогодишње пакете припремила је и приједорска агенција “Вуковић”, а углавном је ријеч о европским метрополама за које и те како има интересовања.

- Ријеч је о дестинацијама у Турској, Аустрији, Словенији, али и Мађарској. Људи доста путују упркос пандемији и надамо се да ће тако бити и у наредном периоду - казала је Бојана Вуковић из ове агенције.

Да осим грађана који ништа не препуштају случају има и доста оних који чекају посљедњи тренутак за одлазак на зимовање сматра власник туристичке агенције “Компас турс” из Бањалуке Младен Рачић, који каже да наш народ увијек нађе начин да прослави светковине и празнике због чега сматра да ће право интересовање почети крајем децембра.

- Љетна сезона је била интересантна, јер је десетак дана пред полазак на пут велики број грађана тражио од туристичких агенција да им нађу смјештај на жељеној дестинацији. Мислим да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду и да ће права навала бити неколико дана пред зимске празнике - рекао је Рачић, додавши да треба узети у обзир и оне који годинама иду на скијање и најчешће сами организују пут и смјештај.

И директор туристичке агенције “Себастијан” из Бањалуке Саша Калинић сматра да грађани када је ријеч о зимовању на домаћим планинама и у региону углавном сами траже смјештај.

- За сада нема интересовања за разлику од година прије пандемије када су се грађани већ распитивали о цијенама, о датумима када ће бити објављене понуде, те да ли имамо у понуди плаћање на рате - казао је Калинић.

Поврат новца

У туристичким агенцијама наводе да ће грађанима новац за аранжмане који су уплатили прије појаве пандемије, а који нису искористили за замјенска путовања, бити враћен почетком идуће године.

Саша Калинић истиче да иностране агенције којима је био уплаћен аванс, а који није искоришћен због пандемије, још нису вратиле новац туристичким агенцијама у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана