Важно улагање у систем подршке менталном здрављу

Срна
Важно улагање у систем подршке менталном здрављу

БАЊАЛУКA - Поводом обиљежавања 10. октобра - Међународног дана менталног здравља, неопходно је указати на важност улагања у систем подршке менталном здрављу и дестигматизацију особа нарушеног менталног здравља, саопштено је из Омбудсмана за људска права БиХ.

У саопштењу се наводи да пружање и доступност услуга за особе са менталним потешкоћама ни на који начин не смије бити ограничено на основу расне и етничке припадности, сексуалне оријентације, родног идентитета, итд.

Истраживања показују да су анксиозност и овисност, депресија или шизофренија широко распрострањене менталне болести.

Пандемија ковид 19 имала је велики утицај на ментално здравље, те се показало да ниједна нација није била спремна за повезану кризу менталног здравља и посљедице дугог ковида, додаје се у саопштењу.

Омбудсмани БиХ објавили су специјални извјештај о стању права особа са интелектуалним и менталним потешкоћама којим су дате препоруке органима власти у БиХ, надлежним за ову проблематику, ради унапређења права ових особа.

Међународни дан менталног здравља, познат и као Свјетски дан менталног здравља, обиљежава се 10. октобра, уз подршку Свјетске здравствене организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана