Ваздух у Сарајеву јутрос најзагађенији на свијету, опасан по здравље људи

Срна, Танјуг
Ваздух у Сарајеву јутрос најзагађенији на свијету, опасан по здравље људи

САРАЈЕВО - На основу података које прикупља сервис „Ер вижуал“, јутрос у седм часова Сарајево је имало најзагађенији ваздух на свијету са индексом квалитета 333.

-У Сарајеву је јутрос ваздух загађен и може имати озбиљне посљедице по здравље становника - подаци су портала „Екоакција“.

Мјерне станице које су распоређене по цијелом граду забиљежиле су да је најлошији квалитет ваздуха на Бјелавама и код америчке амбасаде, слиједе Илиџа, Отока и Вијећница, док је на Скендерији најбоља ситуација.

Концентрација PM 2,5 честица у сарајевском ваздуху тренутно је 49,8 пута већа од дозвољених вриједности према смјерницама Свјетске здравствене организације о квалитету ваздуха.

Најугроженије категорије становништва су труднице, старе особе и дјеца, лица са респираторним и срчаним проблемима, које би морале остати у затвореном.

Због погоршања квалитета ваздуха и временских прилика које му погодују, Стручно тијело за координацију и надзор провођења Плана интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености ваздуха прогласило је епизоду „приправност“ на подручју Кантона Сарајево.

У Високом је индекс квалитета ваздуха 260, а у Зеници 206, због чега је повећана вјероватноћа негативних посљедица по респираторне органе становника.

Обољели од плућних болести и болести срца, труднице, дјеца и старији морају избјегавати било какве активности током боравка напољу, а сви остали морали би избјегавати продужена или већа напрезања током боравка вани.

Нездрав ваздух је у Добоју са индексом квалитета 193, на Палама 190, у Приједору 188, Источном Сарајеву 181, Горажду 180 и Бањалуци 158.

Грађанима се препоручује да избјегавају дуже боравке на отвореном и да смање физичке активности, те носе одговарајуће заштитне маске. Не препоручују се дуже провјетравање просторија усљед велике концентрације штетних честица у ваздуху.

На неславној листи најзагађенијих свјетских градова иза Сарајева и овога јутра су као и претходних Лахор (Пакистан), Дака (Бангладеш), Ченгду (Кина), Вухан (Кина), Скопље, Загреб, Ханој (Вијетнам), Ријад (С. Арабија) и Калкута (Индија).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана