Ватрогасци заустављају крварење и оживљавају

nezavisne.com
Ватрогасци заустављају крварење и оживљавају

​Бањалука - Шта урадити ако је повријеђеном у саобраћајној незгоди потребно оживљавање или хитно заустављање крварења још једном се присјетило више од 500 ватрогасаца из Српске.

Они су у протекла два мјесеца успјешно прошли обуку за пружање прве помоћи, у склопу које је, у оквиру практичне наставе, кориштена и лутка за реанимацију.

Да је овај процес био изузетно успјешан и битан оцијенили су у Ватрогасном савезу Српске, у Агенцији за безбједност саобраћаја РС, али и у Заводу за медицину рада и спорта РС, чији су припадници своје знање и вјештине пренијели на борце против ватре.

Сличне курсеве ватрогасци имају сваке године, али је обука овај пут, како је истакнуто, подигнута на виши ниво.

“Обука је веома добра за све ватрогасце. Сви смо свјесни чињенице да припадници ватрогасних јединица најчешће први долазе на мјесто интервенције након саобраћајних инцидената. Ту врло често имамо и потребу да пружимо прву неопходну помоћ угроженим лицима док не стигну припадници Службе хитне медицинске помоћи”, рекао је за “Независне” Горан Стојаковић, предсједник Ватрогасног савеза РС. Оцијенио је да је обука била веома квалитетна те да су ватрогасци њоме надоградили своје знање.

“Сваке године се спроводи оваква обука, а сада су ватрогасци своја знања проширили или обновили”, истакао је Стојаковић те додао да је у питању заједнички пројекат с Агенцијом за безбједност саобраћаја РС.

Директор те агенције Милија Радовић такође оцјењује корисном ову обуку за ватрогасце.

“Неком ће они спасити живот јер ће на лицу мјеста знати зауставити крварење и слично”, рекао је Радовић.

Анка Шмитран-Ђурић, директорица Завода за медицину рада и спорта РС, рекла нам је да је активност успјешно завршена те да је њом обухваћена цијела територија Српске.

“Идеја је добра утолико више што су ватрогасци ти који се најчешће први нађу на лицу мјеста након саобраћајних несрећа. Обуком су први пут била обухваћена и добровољна ватрогасна друштва. Наиме, професионални ватрогасци имали су редовне обуке из прве помоћи, док то није био случај са добровољцима. То је значајан помак”, рекла је Шмитран-Ђурићева.

Обука се иначе састојала из четири фазе, и то: теоријски дио, практични дио, провјера знања и издавање сертификата.

Током теоретског дијела обуке говорено је о томе како поступити у случају гушења страним тијелом, крварења, ампутацијских повреда, потхлађености и смрзотина, тровања димом, срчаног или можданог удара... Практични дио обуке односио се на примјену теоријског дијела обуке у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана