Ванредни преглед мјесечно паркира 100 возила

Данијела Бајић
Ванредни преглед мјесечно паркира 100 возила

БАЊАЛУКА - У Републици Српској сваког мјесеца у просјеку стотину возила буде паркирано због неисправности која се потврди ванредним техничким прегледом, а најчешће разлози за то су квар на кочионом и систему управљања, те свјетлосној сигнализацији.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, полиција је за пет мјесеци ове године године на ванредни технички преглед упутила 820 возила, од чега је због неисправности из саобраћаја искључено 540 четвороточкаша, док је 170 возача одбило да се подвргне тој контроли.

У МУП-у додају да је полиција лани на ванредни технички преглед упутила 1.639 возила, од којих је 240 било исправно, а 1.181 неисправно, а у 218 случаја је одбијен ванредни технички преглед.

- Највећи број утврђених техничких неисправности возила евидентиран је на подручју полицијских управа Добој, Приједор и Бањалука - казали су у МУП-у.

Портпарол Ауто-мото савеза РС Перица Пећанац каже за “Глас Српске” да су њихова истраживања показала да се лани најчешћа неисправност на возилима односила на кочиони и систем управљања, као и свјетлосну сигнализацију.

- Ови подаци говоре да је полиција врло добро одрађује свој посао, односно да је препознала да постоје неисправности на возилима те их је упутила на ванредни технички преглед. Упоређујући укупан број контролисаних и број возила код којих су утврђене неправилности можемо закључити да није велик број неисправних возила, али опет забрињава то што се на путевима Српске, ипак, возе неисправна возила која представљају велику опасност за све учеснике у саобраћају - истакао је Пећанац.

Коментаришући власнике четвороточкаша, теретњака и осталих возила који одбију да се одазову на позив за ванредни технички преглед, Пећанац је рекао да је то искључиво ријеч о људском немару, односно бахатости појединаца.

- Не постоје изговори за такво понашање возача и њима није мјесто на путевима Српске - рекао је Пећанац.

У Агенцији за безбједност саобраћаја РС истичу да је техничка неисправност уско повезана са просјечном старошћу возног парка, која у Српској износи 17 година.

- За очекивање је да се старија возила више кваре него новија. Међутим, нису сви у могућности да купе новије возило, док због тешке економске ситуације многи возачи све чешће одлажу одлазак код мајстора, чекајући повољнији финансијски тренутак, не размишљајући да на тај начин доводе у ризик себе и своју породицу коју возе, али и друге учеснике у саобраћају - казао је замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић.

Казне

У МУП-у истичу да у случајевима када возач одбије одлазак на ванредни технички преглед возила, полицијски службеник на лицу мјеста привремено изузима потврду о регистрацији возила и регистарске таблице, те искључује возило из саобраћаја, а за почињени прекршај возач добија казну у износу од 100 КМ и један казнени бод.

- У случају да је возило у власништву правног лица, оно ће бити кажњено казном у распону од 1.000 до 8.000 КМ. Казна за одговорно у правном лицу је од 100 до 300 КМ - навели су из МУП-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана