Вакцине прво за здравствене раднике и рањиве групе

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Члан Кризног штаба Министарства здравства Федерације БиХ /ФБиХ/ Сањин Муса изјавио је да резултати о ефикасности вакцина против вируса корона пружају оптимизам и најавио да ће приоритетна група за вакцинацију у Федерацији бити здравствени радници, рањиве групе и особље које се брине за њих.

"Рањиве групе су лица старија од 65 година у социјалним установама за збрињавање, старија лица и лица која имају хроничне болести, а која имају значајно већи ризик од развијања тешких облика болести и смртних исхода", рекао је Муса, који је и шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство федерације БиХ.

Према његовим ријечима, у свијету се очекују прва одобрења регулаторних агенција, након чега ће услиједити дистрибуција вакцина.

Муса је навео да је ФБиХ путем Ковакс механизма тражила 800.000 доза вакцина када оне буду доступне.

Он је додао да у ФБиХ постоје регистроване велетрговине са одговарајућим капацитетима за адекватно складиштење и дистрибуцију споменутог броја вакцина и обезбјеђивање хладног ланца.

Муса је упозорио да тренутно није познато да ли ће заштита коју ће вакцина пружати против оболијевања спријечити пренос на друга лица и колико ће трајати заштита, због чега ће мјере као што су ношење заштитних маски, одржавање социјалне дистанце, ограничена окупљања, бити потребни још једно извјесно вријеме и када вакцине буду доступне и када почне вакцинација, наводи се на сајту федералног Завода за јавно здравство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана