Вакцинација против сезонског грипа почиње сутра

ГС
Вакцинација против сезонског грипа почиње сутра

БАЊАЛУКА - У Републици Српској сутра почиње вакцинација против сезонског грипа, рекао је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић је  на конференцији за новинаре истакао да је Институт набавио 20.000 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 5.000 комерцијалних вакцина, која кошта 26 КМ.

- Вакцине су стигле у Институт и биће дистрибуиране у све домове здравља који обављају вакцинацију. Сутра почиње и комерцијална вакцинација за све који желе да се вакцинишу - рекао је Зељковић.

Зељковић је нагласио да је ријеч о четворовалентној вакцини, која штити од четири соја вируса грипа, те да је то једна од вакцина које се користе у цијелом свијету.

Он је позвао грађане да приликом вакцинације посебно воде рачуна о епидемиолошкој ситуацији, да буду стрпљиви и да приликом чекања у редовима воде рачуна о свим препорученим мјерама, посебно да носе маске и држе дистанцу

Напомиње да сутра почиње и вакцинација по комерцијалном принципу - за све грађане који желе да се вакцинишу против грипа а немају право на бесплатну вакцину.

Зељковић је апеловао на грађане да испоштују све епидемиолошке мјере јер се очекују гужве.

Епидемиолог у Институту  Јела Аћимовић је истакла да право на бесплатну вакцинацију имају пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти лијечени кардио-хируршким методама, ХИВ позитивни, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, запослени на инфективним клиникама, одјељенима интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са примањем хемотерапије, трансплантирани и лица са посебним потребама која бораве у колективном смјештају.

- Сви они се вакцинишу у надлежним домовима здравља. Када је ријеч о комерцијалној вакцинацији, она се обавља у Институту за јавно здравство, од 8.00 до 16.00 часова, на више пунктова - рекла је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, сви грађани који желе да се вакцинишу прво треба да позову бесплатни број 0800-50-555 да закажу термин, како се не би стварале гужве.

Она је додала да се у овом тренутку неће моћи вакцинисати сви они који имају било какве акутне симптоме распираторних инфекција, него морају сачекати да симптоми прођу.

- Када је ријеч о ковиду 19, они који имају акутне симптоме болести и сви они који су у карантину, такође не могу да се вакцинишу- нагласила је Аћимовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана