Узорци са изворишта Губер на анализи, циљ - оживљавање бањског љечилишта

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА - Узорке са шест изворишта љековите воде Губер изнад Сребренице данас су узели за анализу стручњаци Института за рехабилитацију из Београда и Завода за обнову и изградњу Републике Српске, а резултати ће бити кориштени при изради студије оправданости изградње и покретања рада здравственог центра у овом мјесту.

У том здравственом центру било би организовано лијечење и рехабилитација уз примјену ове воде. Балнеоклиматолог, професор Милисав Чутовић изјавио је новинарима да примјена Губера у лијечењу има дугу традицију и да је то прекинуо посљедњи рат, али да вјерује да вода није промијенила љековита својства и састав.

- Анализираћемо узорке воде, али и блата Губера као и утицај окружења, чији ће резултати убрзо бити познати, а онда ћемо сачинити стручно-правни документ за обнављање рада сребреничке бање. Израдићемо и упутства за начине примјене љековите воде и блата Губера за разне болести, као и за превенцију - рекао је Чутовић.

Он је подсјетио да вода Губера има 100 милилитара жељеза у једном литру, што је 10 пута више у односу на друге воде, те да је познато да су изузетни резултати њене примјене у лијечењу малокрвности, реуматских и кожних обољења, синуса и још неких болести.

Чутовић је истакао да познаје све бање у региону и да ниједна нема медицинску документацију и доказе љековитости, као што је имала Бања "Губер".

- Идеја је да се обнови рад бање у Сребреници и с тим циљем ћемо анализирати хемијски састав и радиоактивност узорака воде и блата са Губера. Анализираћемо и комплетан природни амбијент, јер воде не могу имати љековитост и давати медицински допринос нигдје као у бањи, односно на изворишту будући да у транспорту губе својства и због тога бање поново улазе у моду, али са савременим садржајима и начинима лијечења разних обољења - појаснио је Чутовић.

Катарина Пожгај из Републичког завода за обнову и изградњу рекла је да ће бити сагледан комплетан амбијент, структура природног окружења и биодиверзитет за израду студије оживљавања бањског љечилишта у Сребреници.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је општина покренула иницијативу за оживљавање бање и наишла на подршку руководства Републике Српске, те да је Влада одредила Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" из Бањалуке за носиоца активности оживљавања бањског љечилишта уз кориштење воде Губера.

- Данашњим узимањем узорака воде и блата и снимањем терена око изворишта почињу припреме за израду студије изводљивости и оправданости инвестиције оживљавања љечилишта Губер, које треба да оживи пружање здравствених услуга за разна обољења, допринесе развоју бањског туризма, отварању већег броја радних мјеста, али и да донесе приходе у буџет општине, односно позитивно утиче на развој општине и подизање стандарда овдашњег становништва - оцијенио је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана