Уз помоћ "Дедиња", УКЦ у БЛ добија кардиохируршку клинику

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Уз помоћ Института "Дедиње", на Универзитетском клиничком центру у Бањалуци 6. јуна почеће да ради кардиохируршка клиника, када ће се обавити и прва заједничка операција српских љекара.

На данашњем скупу у Институту "Дедиње", на коме већ пет дана бораве студенти треће и шесте године бањалучког Медицинског факултета, речено је да ће на новој кардиохирургији у Бањалуци бити по троје хирурга и анeстезилога из Србије, као и бројни техничари и сестре.

Институт "Дедиње" је према споразуму од прије четири године постао наставна база бањалучког Медицинског факултета, а о утисцима су за Танјуг говорили студенти шесте године Душка Регода и Игор Радоја, који су се на српском Институту упознали са најсложенијим видовима лијечења.

"Током саме посјете имали смо прилику да се упознамо са предоперативном припремом пацијената, операцијама као и постоперативним процедурама. С обзиром да се на Универзитетско клиничком центру планира отварање кардиохирургије, нама је изузетно значајно да се упознамо са самим процедурама како бисмо то могли имплементирати у наш здравствени систем у Републици Српској", рекла је Регода.

Њен колега Радоја каже да му је боравак на Дедињу велико искуство, те да су се студенти упознали са најсложенијим видовима лијечења.

"Радујемо се што ће се у Универзитетском клиничком центру отворити кардиохируршка клиника и увјерени смо да ће наши љекари имати подршку. Велика је част бити у установи која важи за најбољи центар за лијечење кардиоваскуларних болесника", рекао је Радоја.

Управник кардиохирургије Слободан Мићовић захвалио је колегама са бањалучког Медицинског факултета, јер су препознали Институт "Дедиње" као наставну базу и нагласио да већ дуги низ година постоји успјешна сарадња.

"Едуковали смо више њихових интервентних и клиничких кардиолога, долазили су и специјализанти. Кардиоваскуларни тим из Института помоћи ће младим колегама да добро савладају кардиохирургију и заиста ми је велико задовољство да будем на челу кардиохируршког тима који ће помагати", рекао је Мићовић.

Он је навео да ће се међу српским тимом наћи млади хирурзи, анестезиолози, техничари, медицинске сестре...

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић нагласио је да је долазак бањалучких студената у београдски Институт већ ствар традиције и да колеге са Дедиња увелико помажу колегама у Бањалуци.

"Већ 6. јуна ће бити обављена прва заједничка кардиохируршка операција у Клиничком центру Бањалука, а протеклих неколико година је била интензивна припрема да се тако нешто догоди", поручио је Шкрбић и додао да је жеља да бањалучки млади стручњаци долазе на "Дедиње".

Руководилац Центра за специјализацију Медицинског факултета у Бањалуци Душко Вулић, истиче да све што се у Републици Српској није могло у кардиохирурхији развити, тамошњи студенти су имали прилику да виде на српском Институту.

"Овде је наставна база Медицинског факултета, а у оквиру интерне медицине имамо пет наставника са којима сарађујемо и који учествују у настави. настојимо да сви заједно радимо на едукацији становништва", истакао је Вулић.

На скупу је поручено да кардиоваскуларне болести чине више од 50 одсто свих проблема у здравству и да су међу првим узрочницима смртности у нашој популацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана