Уз хумана срца нико није сам

Јана Кезић
Уз хумана срца нико није сам

БАЊАЛУКА - Прикупљање хране за социјално угрожене породице, акције добровољног даривања крви те обилазак старих суграђана само су неке од активности чланова Црвеног крста широм Српске који своју хуманост несебично пружају 24 часа дневно током свих 365 дана у години.

Већини је даривање крви и стална потрага за течношћу која живот значи вјероватно прва асоцијација на Црвени крст, али то свакако није једино што вриједни људи у овој организацији раде. То је за “Глас Српске” потврдила и генерални секретар Црвеног крста РС Сњежана Ковач која каже да је иза њих велики број успјешно спроведених акција. Поносно истиче да су у посљедње двије године учинили значајне напоре у повећању броја добровољних давалаца крви.

- Потрудили смо се да се организује што више добровољних акција. Посебно сам срећна што се значајан број младих људи одлучује за даривање крви, јер наша популација постаје све старија као и редовни даваоци - рекла је Ковачева.

Неке од акција којима је посвећена огромна пажња, како каже, су и Недјеља борбе против туберкулозе, Свјетски дан прве помоћи, те акција током које је захваљујући Влади РС подијељено око пет тона брашна.

- Иако је посљедњих година број обољелих од туберкулозе био изузетно смањен, према незваничним подацима након вируса корона број обољелих од ове болести је повећан. Наши волонтери су посјетама обољелима показали да нису сами - рекла је Ковачева.

Додала је да тренутно припремају вјежбу, која ће бити посвећена Свјетском дану борбе против ризика од катастрофа. Током ње, како каже, учествоваће више од 100 волонтера, који су обучени да у сваком моменту ризика пруже несебичну помоћ. Да је даривање крви једна од најважнијих акција, потврдили су и у Црвеном крсту из Бањалуке.

- У току су акције добровољног даривања крви са завршним разредима средњих школа - казали су у бањалучком Црвеном крсту.

У наредној седмици, како кажу, у школама планирају да спроведу и акцију солидарности, гдје се обично прикупи око 300 пакета хране, која буде подијељена социјално угроженом становништву.

Да хуманости не мањка ни на југу Српске, потврђују и у требињском Црвеном крсту.

- Година је тешка за све и није била лака, али се људи опет труде да помогну колико могу. Неко нам донесе литар уља и једну паштету, али и то је добро јер је то можда одвојио од своје пензије или неке мизерне плате - казали су у Црвеном крсту из Требиња.

Додали су да смо као нација увијек били хумани, али да, нажалост, треба да се догоди нека лоша ситуација да бисмо то и показали.

- Иако имамо мањи број волонтера, увијек се нађе неко ко има добру вољу да помогне - рекли су у овој организацији.

Одјећа

Сњежана Ковач каже да су већ сада пред зиму из централног складишта Црвеног крста Српске почели да шаљу одређене количине зимске одјеће према општинским и градским организацијама.

- То није половна одјећа, ријеч је о гардероби коју је нама донирала фирма “Ваикики”, Турски полумјесец, Њемачки црвени крст, а има нешто и италијанске одјеће - рекла је Ковачева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана