Увозно сјеме под лупом инспектора

Анита Јанковић Речевић
Увозно сјеме под лупом инспектора

БАЊАЛУКА - Домаћа пољопривредна производња ове године имаће посебан значај за тржиште хране и прерађивачку индустрију Српске, а како ратаре и повртаре ништа не би омело да остваре што боље и квалитетније приносе, републички фитосанитарни инспектори ових дана појачано контролишу репроматеријал из увоза.

Како би пружили подршку домаћој пољопривредној производњи и подржали мјере Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС којима се настоји омасовити прољетна сјетва и обезбиједити подршка домаћим произвођачима и прерађивачима, у Инспекторату РС истичу да појачаним контролама фитосанитарне инспекције настоје да осигурају квалитетан репроматеријал који се прометује и користи у Српској. 

Имајући у виду почетак сјетвене сезоне и актуелну ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, у Инспекторату наглашавају да посебну пажњу приликом контрола усмјеравају на основне предуслове за постизање високих и квалитетних  приноса, а то су квалитетно сјеме пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог репроматеријала.

- У прва три мјесеца ове године републичка фитосанитарна инспекција је приликом увоза узела 259 узорака за лабораторијско испитивање квалитета и присуства штетних организама, од чега је само у другој половини марта узето 57 узорака. Пошиљке које се узоркују остају под надзором до добијања резултата, чиме се спречава ризик да се неквалитетан репроматеријал нађе на тржишту - истичу у Инспекторату.

Додају да је због ванредне ситуације на граничним прелазима и царинским испоставама Градишка, Шамац, Рача и Клобук, које су одређене за превоз робе у друмском саобраћају, односно увоз пошиљки у БиХ, успостављено 24-часовно радно вријеме инспектора.

- Циљ овакве организације рада је омогућити увозницима да у било којем тренутку доласка на гранични прелаз или царинску испоставу могу завршити обавезе које се односе на преглед робе која подлијеже фитосанитарном надзору приликом увоза и у што краћем року наставити вожњу ка крајњем одредишту - рекли су у Инспекторату РС и додали да је фитосанитарна инспекција спремна да и даље ради пуним капацитетом како би обухватили што више мјера којима ће олакшати пољопривредним произвођачима ситуацију изазвану овом пандемијом.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да без квалитетног сјеменског материјала нема наде у добар принос, ни добру жетву.

- Од квалитета сјемена у највећем обиму зависи наша производња. Ако посијемо неквалитетно или заражено сјеме, током цијелог циклуса очекујемо добар род, а када дође вријеме бербе или жетве, уочимо да нам је цијела година пропала. Не каже се џаба “како посијеш, тако и жањеш”. Оштрије контроле поздрављамо, на томе стално инсистирамо - рекао је Маринковић.

Вриједност

Према процјенама министарства, очекивана вриједност пољопривредне производње ове године процјењује се на 1,763 милијарде КМ, док је процијењена вриједност прехрамбене индустрије 959,032 милиона КМ. Процјене су да ће ратарским културама бити засијано 138.000 хектара, од чега 131.211 хектара кукурузом, чија цијена сјетве износи 2.200 КМ по хектару. У овој години очекује се да соја буде засијана на 4.682 хектара, уљана репица на 1.747, сунцокрет на 895 хектара. Поврће ће у интензивној производњи бити засијано на 19.028 хектара, док је у воћарској производњи предвиђено да буде засађено 14.562 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана