Увођење института породичног дома

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог породичног закона Српске, а посебну новину представља увођење института породичног дома, који ужива посебан правни режим у случају престанка брака или заједнице живота родитеља малољетног дјетета.

Приједлогом породичног закона Српске знатно је унапријеђена заштита права и интереса дјетета, а посебно у погледу одржавања личних односа са дјететом, вршења родитељског права и права дјетета на слободно изражавање мишљења.

Прецизније су уређени имовински односи између брачних супружника, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Редефинисан је институт усвојења с циљем да се унаприједи и прецизира оцјена подобности лица која желе да усвоје туђе дијете, односно дјетета за усвајање, као и да процес усвојења буде ефикасан у погледу заштите интереса дјетета без родитељског старања", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је проширено поље правних дејстава која се признају за ванбрачну заједницу.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог Закона о престанку важења Закона о посебним републичким таксама, којим се укида обавеза плаћања посебне републичке таксе чији су обвезници сви привредни субјекти у Српској.

Циљ укидања посебне републичке таксе је растерећење привредних субјеката и бржи раст привредне активности у Републици Српској.

Влада Републике Српске је од средине марта 2020. године донијела низ мјера и субвенција с циљем смањења и санирања штете и губитака који су настали у пословању многих привредних субјеката, усљед дјеловања пандемије вируса корона у Српској.

Приједлог је заснован и на анализама које се врше у оквиру реформе пореских и непореских давања у Републици Српској у оквиру Регистра пореских и непореских давања, а са основним опредјељењем да се успостави јавна контрола над фискалним оптерећењем привреде и грађана.

Овим мјерама је од 1. јануара 2021. године републичка такса смањена за 30 одсто, а од 2022. године за 60 одсто у односу на 2020. годину, док се од 2023. године, након 30 година примјене, предлаже њено укидање.

Процјена остварења прихода од посебне републичке таксе у овој години износи око пет милиона КМ. Из тог разлога, укидање ове таксе од 2023. године значило би одрицање од буџетских прихода Републике Српске у поменутом износу у корист даље подршке привреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана