Уставни суд: Закон о ћирилици не вријеђа интересе Бошњака

Срна
Уставни суд: Закон о ћирилици не вријеђа интересе Бошњака

БАЊАЛУКА - Одредбама Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма и Закона о основном васпитању и образовању нису повријеђени витални национални интереси бошњачког народа, утврдило је данас Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса.

Када је ријеч о Закону о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, Вијеће је истакло да чињеница што се законодавац опредјелио да законом уреди одређено нематеријално културно насљеђе са којим се у потпуности идентификује један од конститутивних народа, те што је пропустио да истовремено и у оквиру јединственог законског рјешења уреди и одговарајуће нематеријално културно насљеђе са којим се идентификују друга два конститутивна народа, не представља, само по себи, повреду виталног националног интереса тих народа.

Вијеће, наиме, сматра да обим прописивања, као и динамика поступања законодавца у заштити нематеријалног кутурног насљеђа не доводи конститутивне народе Републике Српске у неравноправан положај, саопштено је из Уставног суда након двије сједнице Вијећа.

У одлуци која се односи на Закон о основном васпитању и образовању, Вијеће је оцијенило да одредбом којом је нормирано да раднику запосленом на одређено вријеме и неверификованом наставнику радни однос на одређено вријеме не може прерасти у радни однос на неодређено вријеме, није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа јер, у суштини, из њеног садржаја произлази да оспорена одредба нема националну димензију и да се једнако односи на све грађане Републике Српске без обзира на њихову националну припадност.

Вијеће је утврдило да одредбама којима су регулисана питања награђивања Светосавском наградом наставника, стручних сарадника и библиотекара у основним школама за изузетне резултате и залагање у раду, такође није повријеђен витални национални интерес конститутивног бошњачког народа.

Оцјењујући да ли је у конкретном случају дошло до повреде, Вијеће је имало у виду садржај цјелокупног члана оспореног закона, а не само назив награде која се додјељује.

"Прописани услови и критеријуми на основу којих се врши избор кандидата за додјелу Светосавске награде немају национални предзнак и никога не фаворизују, због чега је извјесно да се ова награда додјељује искључиво за остварене резултате на професионалном плану, дакле, у потпуности независно од њихове националне и вјерске припадности", истиче се у саопштењу.

Сходно томе, Вијеће је утврдило да оспорена законска одредба не дискриминише и не доводи у неравноправан положај било који од конститутивних народа у Републици Српској у праву на уживање гаранција из круга виталних националних интереса, те да је награда доступна сваком наставнику, стручном сараднику и школском библиотекару који испуњавају прописане услове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана