Усташе у Бихаћу убиле 384 студента и ђака

Срна
Усташе у Бихаћу убиле 384 студента и ђака

БИХАЋ - На стратиштима у Бихаћу почињена су свирепа убиства Срба у Независној Држави Хрватској /НДХ/, а један податак о жртвама рата у том мјесту од 1941. до 1945. године говори да су убијена 384 студента и ђака, изјавио је парох бихаћки Славиша Милиновић

Милиновић је рекао Срни да је много српске дјеце из Бихаћа страдало од усташа, али да тачан број није уписан. Он је истакао да су дјеца убијана на најсвирепије начине - клањем, стријељањем, бацањем у јаме, пребијањем и одсијецањем дијелова тијела.

"Један податак који говори о жртвама рата у Бихаћу 1941-1945 каже да су 384 студента и ђака страдала, док је пострадало 2.200 издржаваних лица, што значи да је међу њима велики број дјеце. Тај број се односи на 6.445 убијених бихаћких Срба", навео је парох бихаћки. На подручју Бихаћа за вријеме НДХ било је 40 стратишта, указао је Милиновић, и то Гаравице, Капетанова кула, улица према Клокоту, Мост на Уни, Микуљанове штале, Уљевите баре, Церавац, Куће Бубала, Рипач, Чаир и Забарице, те Рисовачка јама.

Ту су и Делића јама на Заваљу, Пећина у Баљевцу, Буковац - између Жегара и Заваља, Међудражје, Осоје - шума код Врсте, Рибићка главица, Дебељача, Велики Скочај - Сплавак, Соколац, Голубић, Српско Мало Заложје, Притока, Хргар-бабина греда, Јанкова њива, Велебит и Горјевац. Међу овим стратиштима су и Дубовско, Грмуша, Брина испод Грмуше, Лохово-Двослап, Лохово брда, Рајновци-Баре-Јасиковача, Грабеж, Злопољац, Босански Дољани, Ћукови, Клишевић, Штрбачки бук, Бугар, Кулен Вакуф, Калати и Боричевац јама. На Гаравицама је у усташком покољу убијено 12.000 Срба.

"Из Храма Светих апостола Петра и Павла у Притоци, који датира из 1893. године, Срби су одведени на Гаравице, гдје су мученички пострадали, а Храм је 1941. године спаљен, порушен и уништен. Он данас свједочи о мученичком животу Срба из Бихаћа и чека обнову", истакао је Милиновић.

 У МЈЕСТУ БАРЕ УБИЈЕНО СТОТИНУ ДЈЕЦЕ, ЖЕНА И СТАРАЦА

У љето 1941. године у Кулен Вакуфу усташе су, према попису жртава, убиле око 950 Срба. "Веће стратиште је и село Рајновци на мјесту Баре, гдје су усташе у љето 1941. године убиле око стотину стараца, жена и дјеце. У Кулен Вакуфу је у љето 1941. убијено око 950 Срба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана