Успостављање јединствене евиденције о непокретностима

Срна
Успостављање јединствене евиденције о непокретностима

Бањалука - Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове саопштила је да је до сада завршена готово половина пројектом предвиђених активности на успостављању јединствене евиденције о непокретностима.

Ова активност реализује се у оквиру пројекта "Регистрација непокретности" у Републици Српској, која тече планираном динамиком.


Током низа састанака представника Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове са представницима Свјетске банке одржаних од 23. до 30. јануара у Бањалуци и Сарајеву, а у оквиру шесте Надзорне мисије Свјетске банке за пројекат "Регистрација непокретности", договорено је финансијско реструктурисање пројекта како би његови резултати били још бољи, наведено је у саопштењу.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић рекао је да је у досадашњој реализацији пројекта највише пажње било посвећено додатном стручном усавршавању консултаната ангажованих за рад у комисијама за излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретностима.

"Успостављање јединствене евиденције о непокретностима је од огромног значај за цијелу Републику Српску, све њене грађане, а посебно за унапређење пословног амбијента", рекао је Комљеновић.

Пројекат "Регистрација непокретности" Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове реализује од 2013. до 2020. године уз финансијску подршку Свјетске банке.

Кредит је закључен на износ од 11.100.000 специјалних права вучења, односно 16.705.000 америчких долара /ефективност од септембра 2013. године/.

Циљ пројекта је успостављање јединствене евиденције о непокретностима, знатно поједностављење поступка укњижавања и промета непокретностима, те мање чекања и мање трошкова за грађане у поступку прикупљања неоходне документације о непокретностима.

Управа је позвала грађане да се одазову позивима за излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретностима и тиме потврде тачност података преузетих из активних евиденција, или их измијене уколико су подаци застарјели или нетачни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана