Успјехом у науци поплочали пут до звијезда

Милијана Латиновић
Успјехом у науци поплочали пут до звијезда

БАЊАЛУКА - С намјером да надарене младе људе, који нижу успјехе из физике, математике, информатике и енглеског језика извуку из сјенке и покажу да су будућност земље, група ентузијаста из Србије већ дуже вријеме промовише знање на “Инстаграм” профилу “Деца богата знањем”, а жеља им је да у пројекат укључе и таленте из Републике Српске.

Иницијатива “Деца богата знањем” покренута је почетком прошле године, као одговор на садржаје на друштвеним мрежама који се баве искључиво материјалним стварима.

- У то време у свим медијима једна од главних тема били су “Инстаграм” профили који величају бахат и расипнички живот младих. Један млади човек ме позвао и питао да ли сам заинтересована да направимо профил на којем ћемо представити младе који су својим знањем и радом постигли мерљиве резултате. Желели смо да покажемо да новац и материјално богатство није оно што треба да буде узор младима - испричала је за “Глас Српске” директорица организације “Деца богата знањем” Викторија Ћосић Петровић. Нагласила је да су млади људи које представљају звијезде на које друштво треба да буде поносно.

- Имамо чланове и из других земаља, а наша велика жеља је да деца из Српске узму учешће у овој иницијативи - казала је Ћосић Петровић, која ће у понедјељак покушати да оствари сарадњу са удружењима младих у РС.

Она је истакла да чланови групе, иако веома млади по годинама, имају веома импозантне биографије и велике резултате иза себе. Нагласила је да је основни циљ покретања овог пројекта била побуна против, тренутно, погрешно постављених циљева и идола.

- Желимо да покажемо да се квалитетан живот и то на дуге стазе може постићи радом и залагањем и показујемо примере, децу која то и постижу. Друштво је жељно правих вредности и свима је битно да постоји сунчани пут у будућност. Донекле смо постигли циљ, јер смо узбуркали јавност, али сада је пред нам следећи корак, а то је да што више деце постану чланови ове иницијативе - нагласила је Ћосић Петровић.

Подршка овој иницијативи стиже и са ове стране Дрине. Асистент на Технолошком факултету у Зворнику Душко Костић, који је лани дипломирао чистом десетком, каже да је младима потребан вјетар у леђа.

- Радује ме чињеница да постоји жеља за јачим повезивањем успјешних младих људи из Српске и Србије. Знање, рад и труд се исплате и то је оно на чему треба да истрајемо - рекао је Костић.

Да друштвене мреже треба искористити на прави начин и у фокус ставити промоцију знања, мишљења је и професорица српског језика из Источног Сарајева Миланка Бабић.

- Јавна ријеч је веома заступљена на друштвеним мрежама, а све то утиче на креирање јавног мњења. На друштвеним мрежама је много естрадних и сензационалистичких вијести и то треба мијењати и у први план ставити младе људе који својим знањем помичу границе - рекла је Бабићева, нагласивши да платформа као што је “Деца богата знањем” треба да има подршку највиших инстанци.

Чланови

Викторија Ћосић Петровић каже да група “Деца богата знањем” тренутно броји десет чланова. Нагласила је да су у групи средњошколци, студенти и постдипломци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана