Ускоро возом из Сарајева за Загреб преко Бањалуке?

ГС
Ускоро возом из Сарајева за Загреб преко Бањалуке?

БАЊАЛУКА - "Жељезнице Републике Српске" заинтересоване су за успостављање путничке линије из Сарајева за Загреб, која би ишла преко Бањалуке, потврђено је за "Независне" у овом предузећу.

Како је речено, у току су преговори регионалних жељезничких оператера када је у питању поновно успостављање линије Сарајево - Бањалука - Загреб, али и других међународних линија у путничком саобраћају.

Како истичу у ЖРС, они свакако подржавају и залажу се за регионално повезивање у жељезничком превозу путника чим буду испуњени сви техничко-технолошки и економски предуслови за његову коначну реализацију.

"На састанцима који се одржавају у Добоју разговара се о прецизном дефинисању комерцијалних основа, услова и  потреба, што захтијева детаљну анализу тренутног стања и приоритетних потреба за увођењем нових путничких линија на комерцијалним основама свих жељезничких компанија из окружења", истакли су из "Жељезница РС".

Директор "Жељезница Федерације БиХ" Енис Џафић прије неколико дана изјавио да су у току преговори са "Жељезницама Републике Српске" о успостављању путничке линије Сарајево - Загреб - Сарајево преко Бањалуке.

"Уколико се не постигне договор и 'Жељезнице РС' не искажу своју заинтересованост и дају сагласност да тај воз прометује, нећемо бити у могућности поново отворити ту линију. Иначе, 'Хрватске жељезнице путнички превоз' (ХЖПП) дале су сагласност да се та путничка линија поново отвори", рекао је Џафић.

Уколико се договор постигне, како је додао Џафић, воз за Загреб би требало да крене 11. децембра ступањем на снагу новог реда вожње и ишао би свакодневно.

Воз је на овој релацији саобраћао до децембра 2016. године, а шест година касније се говори о поновном успостављању ове линије.

Како наводе из "Жељезница РС", када је у питању путнички, али и теретни саобраћај, неопходна је обнова инфраструктуре, подизање квалитета жељезничких услуга кроз скраћење времена путовања, као и набавка нових возних средстава која би могла да апсорбују обновљену инфраструктуру у будућем периоду.

"Сви ови процеси подразумијевају комерцијални приступ у оквиру финансирања међународних линија, а то подразумијева израду прецизних анализа на којима се такође ради, о економској оправданости и исплативости, као и броју путника који би користили услуге жељезничких оператера из оба бх. ентитета. Жељезничка инфраструктура, механизација за њено одржавање, возна средства за теретни и путнички саобраћај, те радионице за одржавање возних средстава, условљавају и сам начин обезбјеђивања адекватних модела финансирања, који ће и одредити динамику модернизације жељезничког сектора у БиХ и окружењу", кажу из "Жељезница РС".

Наводе да тренутно спроводе интензивне активности на припреми почетка реализације пројекта обнове пруге од Брезичана до Љубије, како би се након више од двије деценије обновљеном пругом поново оживјели рударење и експлоатација жељезне руде на подручју Љубије, што подразумијева и нове превозе робе.

Како кажу, Влада Српске, Министарство саобраћаја и веза и "Жељезнице Српске" тренутно воде преговоре и с Европском банком за обнову и развој по питању кредитних средстава за модернизацију жељезничке дионице на коридору 5ц, од Шамца преко Добоја до Ријечице, односно сјеверне границе са Хрватском.

"Реализација пројекта комплетне обнове ове дионице износи око 200 милиона евра. Имајући у виду тренутне потребе када су у питању возна средства, у протеклом периоду одржани су састанци са свјетским компанијама из области жељезничког сектора са подручја Народне Републике  Кине, Русије и САД, чије су делегације посјетиле 'Жељезнице' и показале интересовање за потенцијалну будућу сарадњу са потенцијално заинтересованим свјетским партнерима, а разговарано је о прихватљивим моделима и могућностима финансирања у обнову и развој 'Жељезница Републике Српске'", додали су из "Жељезница РС".

Додају да заједно са ЖФБиХ активно раде на ажурирању пројектне документације за електрификацију пруга на релацијама Добој - Босанска Пољана - Зворник, Босанска Пољана - Тузла и Брчко - Бановићи, а, како истичу, реализација ових пројеката донијела би вишеструку корист за оба ентитета.

На мрежи пруга "Жељезница РС" у унутрашњем саобраћају свакодневно саобраћа 27 редовних путничких возова, а за наредни ред вожње 2022/2023. године, који ступа на снагу 11. децембра, није планирано повећање броја возова у унутрашњем путничком саобраћају.

Истичу да цијене карата у жељезничком путничком саобраћају за сада остају исте, али да нису искључене и  корекције у складу са промјенама ситуације на тржишту, како регионалном, тако и европском, преносе Независне,

Погодности које "Жељезнице РС" пружају корисницима жељезничких услуга у путничком саобраћају огледају се кроз процентуалне попусте на редовне цијене карата за пензионере, новинаре, студенте, групна и колективна путовања, повратна путовања, мјесечне ђачке и радничке карте и друго.

Кренуо транспорт угља за Словенију

"Жељезнице Републике Српске" у петак су из Приједора отпремиле прве количине од 950 тона угља на релацији Добрљин - Велење - Песје у Словенији, од укупно уговорених 100.000 тона до краја ове године.

Угаљ ће бити превожен у сарадњи са још два национална оператера, компанијом за јавни превоз терета у домаћем и међународном жељезничком и комбинованом промету "ХЖ карго" из Хрватске и "Словенским железницама - Товорни промет" из Словеније, саопштено је из ЖРС.

Вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Српске" Жељко Радић навео је да ће до краја текуће године превоз угља из Републике Српске за Словенију отпремати један воз "Жељезница Српске".

"Планом је дефинисано да нове количине угља за Словенију у наредној 2023. години, укупно 400.000 тона, буду дистрибуисане квартално, од по 100.000 тона превезених по кварталу", рекао је Радић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана