Ускоро увођење регистра педофилау Републици Српској

Срна
Ускоро увођење регистра педофилау Републици Српској

Бањалука – Увођење регистра педофила један је од највећих успјеха институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске, јер ће значајно бити повећан ниво заштите дјеце, изјавила је у интервјуу Срни омбудсман Драгица Радовић.

Радовићева је објаснила да је и за ову институцију и за дјецу жртве велики успјех Приједлог закона о посебном регистру особа правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, који је у скупштинској процедури, након што је иницијатива за његово доношење покренута 2010. године.


"Овај закон је значајан, јер је пракса показала да почионици ових кривичних дјела понављају злочин и након што је прошао дужи период, те не постоји сигурност да послије издржане казне неће поновити исто кривично дјело", рекла је Радовићева, те додала да је процес рехабилитације починилаца овог кривичног дјела изузетно дуготрајан, често без успјеха.

Она је напоменула да регистровани случајеви сваког облика насиља над дјецом, па тако и сексуалног, нису прави показатељи, јер не буду пријављени сви случајеви.

"Ни чињеница да имамо Протокол о поступању у случајевима насиља и злостављања и занемаривања дјетета, који је потписан још 2012. године од ресорних министарстава, није могла да успостави праксу да имамо праве годишње извјештаје о броју дјеце која су жртве насиља", каже Радовићева.

Она је додала да циљ годишњих извјештаја није да буду статистички показатељи већ би требало да укажу на право стање у овој области, те одреде смјер у којем друштво треба да покрене институције и службе да би се дошло до резултата.

Радовићева је указала на неопходност боље сарадње свих релевантних институција да би се под контролу ставио и све присутнији проблем вршњачког насиља, те истакла да је едукација родитеља, дјеце и наставника основна превенција ове веома негативне друштвене појаве.

Према њеним ријечима, дјеца обично и не говоре о вршњачком насиљу које трпе, већ ћуте из страха од осуде или из стида, али и зато што не знају да је такво понашање насилно и коме то да пријаве.

"Не смијемо дозволити да се вршњачко насиље ставља у категорију жуобичајене појавеж. И психичко, као и физичко насиље је недопустиво, јер оставља далекосежне посљедице", истакла је Радовићева, те нагласила да поједини облици насилног понашања не дјелују исто на свако дијете.

Она је упозорила да медији, као што некада буду од помоћи да се дође до рјешења проблема, могу и одмоћи објављивањем детаља појединих случајева или бомбастичних наслова.

Радовићева је истакла да је једна од иницијатива Омбудсмана за дјецу Републике Српске доношење закона о формирању алиментационог фонда, јер у ову институцију стиже велики број жалби који се односе на неплаћање алиментације утврђене правоснажном пресудом послије развода.

Она је напоменула да су у посљедњих неколико година указивали на овај проблем и кроз своје извјештаје, јер родитељ који има обавезу плаћања алментације на све могуће начине то избјегава, а рјешењу овог проблема допринијело би формирање алиментационог фонда.

Радовићева је подсјетила да је Република Српска у великој мјери ускладила своје законе са Конвенцијом о правима дјетета, направила велики искорак доношењем Закона о оснивању Омбудсмана за дјецу, те додала да је сада приоритет боље ускладити Породични закон са потребама дјетета, јер у њему има доста недоречености.

Она је као примјер навела да у Републици Српској послије развода Центри за социјални рад уређују начин одржавања личних контаката дјетета са родитељем код којег не живи, што ствара низ практичних проблема, а посљедице за дијете су трајне и далекосежне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана