Ускоро лакше до преквалификације у Републици Српској

ATV
Ускоро лакше до преквалификације у Републици Српској

Бањалука - Поред практичне наставе у радионицама свих средњих школа ускоро ће се организовати и производња. Школе ће зарађивати новац, а многи послодавци спремни су да им уступе дио послова, неки су им већ донирали опрему али систем никада није заживио јер школе нису имале начин да наплате услуге.

То би требао да промијени нови закон о средњем образовању који ће се наћи пред посланицима на наредној сједници Скупштине. Влада је прихватила сугестије пословне заједнице, а циљ закона је и да олакша програм прквалификације који годинама слабо функционише.

"Овим законом је омогућено да школе имају свој подрачун односно да фактички та радионица може да послује као једно мало предузеће, да може да остварује своје приходе, да плаћа на неки начин професоре набавља материјал и да на неки начин послује на тржишту чиме би се створили услови да ђаци имају квалитетнију праксу”, рекао је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС.

То ће олакшати и систем преквалификације јер ће школе тек сада имати начина да додатно плате наставнике и организују вечерњу наставу. Ипак још један закон треба мијењати кажу у Техничкој школи у Бањалуци и то онај о образовању одраслих.

"Он никако није примјењив у пракси. Те преквалификације обично раде људи који раде одређене послове, хране своје породице и они немају услове и могућност да похађају наставу на начин на који је то предвидио закон. Тај нови закон требао би да уреди тај систем али би морао да буде много много флексибилнији”, рекла је директорка Средње техничке школе у Бањалуци Кристина Мрђа .

Строги услови које прописује актуелни закон о образовању одраслих скоро су укинули преквалификацију у државним школама. Зато приватне развијају уносан бизнис а брзе дипломе за спорних дестинације из Федерације већ годинама су топ тема.

Посебно оне из Травника и Широког Бријега требале би бити предмет ревизије јер је тако закључио главни одбор СНСД-а, али у Влади не знају како то да преведу. У таквој ситуацији највише испаштају привредници који углавном сами школују раднике. Тако је већ годинама у бањалучкој Беми која због недостатка обученог кадра не може да прошири производњу.

"Бема може да прими 500 радника да уведемо другу смјену.Иде наш конкурс на телевизији на радију јављају се ево имамо молбе ево све основна школа.Основна школа, основна школа основна школа ево не знају написати ЦВ.Ми и те примамо.Сами их обучавате? Да сами их обучавамо у свом трошку уложимо у њега направиш од њега радника и он нађе какав други посао оде”, рекао је технички директор Творнице обуће "Бема” у Бањалуци.

Осим спорног закона проблем је и тај што је бројним школама у Српској одузето право образовања одраслих. Тако на примјер у цијелој Херцеговини остале су само двије школе који могу да раде преквалификацију што додатно погодује развоју уносног бизниса у Федерацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана