Уручена возила и медецинска опрема Домовима здравља Требиње, Теслић и Зворник

СРНА
Уручена возила и медецинска опрема Домовима здравља Требиње, Теслић и Зворник

ЗВОРНИК - У зворничком Дому здравља данас су уручени кључеви три аутомобила "шкода" и медицинска опрема за потребе пружања услуга сестринства у домовима здравља Требиње, Теслић и Зворник - донација Владе Швајцарске.

Уговоре су потписали директори домова здравља Зворник Радивоје Аћимовић, Требиње Маја Мићуновић и Теслић Младен Кованушић, као и менаџер пројекта јачања сестринства у БиХ Елдин Фишековић, у присуству помоћника министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић.

Латиновић је рекао новинарима да је сестринска професија додатно подржана новим законом о здравственој заштити.

"Настављамо активности на унапређењу саме професије, а посебно је значајно унапређење улоге мединских сестара у пружању здравствених услуга", навео је Латиновић.

Истичући да у овом процесу ресорно министарство има подршку Владе Швајцарске, Латиновић је рекао да је приоритет стављен на едукацију медицинских сестара са жељом да се унаприједи њихова улога у пружању услуга у кућним условима, јер је великом броју грађана старије животне доби потребна кућна услуга, што омогућава и ова донација.

Он је нагласио да дониране аутомобиле и другу медицинску опрему треба да користе медицинске сестре и у процесу пружања здравствених услуга пацијентима у насељима удаљеним од урбаног подручја који нису у могућности да дођу до домова здравља.

Латиновић је рекао да је планирано да у наредном периоду у још 13 домова здравља у Републици Српској буде извршена едукација медицинских сестара и донирани ови сетови заједно са возилима, што је велики допринос швајцарске Владе унапређењу здравства у Републици Српској.

Шеф Сектора за здравство у Амбасади Швајцарске у БиХ Лоран Рудин рекао је да швајцарска Влада помаже здравствени сектор сестринства у БиХ од 2012. године.

"Уложили смо много новца у ову активност и мислим да је улагање у сестринство - улагање у развој ове земље", рекао је Рудин и додао да медицнске сестре представљају више од половине здравственог особља у здравственом сектору БиХ и имају веома важну улогу у квалитету његе која се пружа пацијентима.

Истичући да су овим пројектом постигнути важни резултати јер је више од милион људи добило услуге сестринства у заједници, Рудин је навео да је више од 140.000 људи који су социјално угрожени добило услуге сестара у заједници, док је више од 28.000 људи добило едукацију о превенцији болести.

Менаџер пројекта јачања сестринства у БиХ, Фондације "Фами" Елдин Фишековић рекао је да ће возила донирана домовима здравља у Зворнику, Требињу и Теслићу бити кориштена искључиво за пружање патронажних услуга у кућним посјетама, јер је то једна од актвности којима се пројекат бави и на који је ставио примарни фокус.

"Велики дио нашег становништва има различите здравствене проблеме, а живи у подручјима изолованим од урбаних средина. Да бисмо услуге из домена сестринства у заједници приближили пацијентима, захваљујући несебичној подршци Владе Швајцарске, одлучили смо да подржимо активност приближавања таквих услуга у кућним условима", навео је Фишековић.

Аћимовић је захвалио донаторима на овој вриједној донацији која ће зворничком Дому здравља помоћи да побољша квалитет здравствених услуга у кућним посјетама.

"Зворнички Дом здравља добио је аутомобил и опрему - медицинске торбе, пројектор, завоје и други потрошни материјал", рекао је Аћимовић и захвалио швајцарској Влади, Министраству зравља Републике Српске и свима који су на било који начин допринијели да се ова донација реализује.

Главна сестра у Дому здравља Требиње Николина Радић рекла је да су, поред бројних едукативних предавања, добили вриједну информатичку и медицинску опрему, те возило које ће бити кориштено за кућне посјете становницима који нису у могућности да дођу у требињску здравствену установу.

Након уручења донације, организована је посјета ратном војном инвалиду Милану Алексићу у зворничком Новом насељу који већ 20 година користи колица, иде на хемодијализу и има проблема са крвним притиском.

Алексића редовно посјећују медицинске сестре Дома здравља Зворник које прате његово здравствено стање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана