Упућен нови захтјев за одржавање комеморације у Гаравицама

ATV
Упућен нови захтјев за одржавање комеморације у Гаравицама

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске упутило је нови захјев да се обави помен српским жртвама у Гаравицама код Бихаћа. Влада Унско-санског кантона овогодишњи преседан објаснила је ризиком од инцидената због близине прихватног смјештаја за мигранте.

“Они су нас обавијестили да изађемо са новим захтјевом, новим датумом, и ми смо послали кантоналном МУП-у захтјев 25. септембра да буде обиљежавање страдања 14.000 Срба, по енглеским обавјештајним подацима, по нашим 12.000 Срба, мучки убијених у Гаравицама”, изјавио је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Мигрантска криза потпуно је нелогичан изговор Кантоналног МУП-а да забрани помен спрским жртвама – поручују из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији. То је, сматрају, преседан који може довести у питање одржавање свих комеморација у БиХ.

Слично мисли и директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске. Сматра да се покушава минимизирати сваки злочин над српским народом. 

“Да кажем да ме уопште не чуди, посебно та несувисла образложења као што је мигрантска криза и ко зна шта већ друго, али ја сигурно знам да ћемо ми наћи начина и да смо већ нашли начина да се обиљежи страдање Срба кроз историју у крајишким општинама, гдје спадају и Гаравице, тако да ће се то сигурно десити”, нагласио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

Комеморацији у Гаравицама традиционално је присуствовало више од 150 Срба и сваке године помен је протицао без инцидената. Убијени становници Бихаћа и околине били су углавном Срби и у мањем броју Јевреји. Почетком Другог свјетског рата  усташе су извршиле масовни покољ око 12.000 људи, међу њима и велики број дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана